Novi Sad: Uspela blokada raskrsnice i šetnja do Mosta slobode 1Novi Sad, protesti

Treću subotu zaredom Novosađani su se okupili u znak protesta zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma Rio Tinto u dolini Jadra i podrške tamošnjem stanovništu, koje želi da sačuva zdravu vodu i zemlju. Posle jednočasovne blokade raskrsnice krenuli su u simboličnu šetnju do Mosta slobode.

Tačno u 14 časova, najpre par stotina najupornijih, blokiralo je kružnu raskrsnicu između Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla. Broj učesnika blokade povećavao se iz minuta u minut, pa je narastao na oko hiljadu. Nije im smetala kiša i hladno vreme da još jednom ponove: „Novi Sad poručuje, Srbija nije na prodaju“.

Učesnicima protesta obratio se Temerinac Ivan Jularić, koji je, greškom, u incidentima na Mostu slobode prethodne subote dobio batine od demonstranata.

On se zahvali na podršci koju je potom dobio lično i preko društvenih mreža i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je rekao da su ispunjeni zahtevi građana i da je sve ostalo politikanstvo.

„Gospodine predsedniče, imamo toliko problema u državi da možemo svaki dan da protestujem bar na sat, tako da treba da budete zadovoljni. Ne treba da se zadovoljavamo sa mrvicama koje su nam bačene sa stola. Moramo da budemo pribrani i da ne damo našu prirodu ni po koju cenu“, poručio je Juričan.

Novi Sad: Uspela blokada raskrsnice i šetnja do Mosta slobode 2
Novi Sad, blokada raskrsnice 1

On je rekao da Temerinci već duže vreme vode bitku sa vlasnikom obližnje farme svinja koja zagađuje sredinu i širi nesnosni smrad i pozvao učesnike blokade da 21. decembra dođu u Temerin i podrže njihovu borbu protiv tog zagađivača.

Jularić je podsetio i na Nemanju Obradovića koji je „zapušio usta premijerki Ani Brnabić“ kada joj je govorio o problemu Vojvođana i Temerinaca za zdravu pijaću vodu i uporedio da za rešenje tog problema treba oko 600 miliona evra, koliko je Telekom platio za prenos fudbala Premijer lige.

„Rio Tinto, marš iz Srbije“, skandirali su okupljeni na poziv Marije Jakovljević. Ona je kazala da je Novi Sad oformio udarnu iglu, „tim koji je spreman da reaguje protiv pošasti ove vlasti“.

„Prošlog vikenda poslali su huligane da nam razbiju glave, nisu nas uplašili“, kazala je ona i dodala:

„Rio Tinto je ušao u zakonski okvir i na korak je od dobijanja građevinske dozvole. Vlada Srbije je sklopila ugovor sa Rio Tintom, mi želimo da vidimo taj ugovor.

Želimo da pokažemo solidarnost sa našim saborcima iz udruženja „Ne damo Jadar“, koji su skupili pet hiljada potpisa za narodnu inicijativu kojom traže da se projekat „Jadar“ izbriše iz Prostornog plana Loznice.

To je naš fokus“, kazala je Jakovljević pozvajući učesnike blokade da se iduće nedelje okupe u selu Nedeljice.

Na rubu raskrsnice prema Bulevarsu patrijarha Pavla okupila se grupica ljudi koji su držali transparent „Samo narod“, koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19. Njihov glasnogovornik Uroš kritikovao je i levo i desno, govorio da sve treba uhapsiti i slično.

Potom su učesnici blokade krenuli u šetnju Bulevarom cara Lazara do Mosta slobode, pri čemu nije bilo većih incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari