Ministarstvo rada i socijalne politike, sektor boračko-invalidske zaštite Republike Srbije finansiralo je obnovu spomenika palim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu u Neuzini, opština Sečanj. Spomenik je posvećen učesnicima Prvog svetskog rata, koji su u okviru ratnih operacija vođenih na Dobrudži poginuli 7. septembra 1916. godine, kao pripadnici III dobrovoljačkog puka I srpske dobrovoljačke divizije. Postavljen je u okviru crkvene porte, pored centralne prilazne staze crkvi.


Pre obnove stanje spomenika je bilo veoma loše, objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, ustanovi koja je pripremila projektno-tehničku dokumentaciju i obezbedila finansiranje radova. Prema rečima etnologa konzervator Branislava Milića, krst je bio polomljen, oštećen od vremenskih prilika i naprsao. Prostor oko spomenika dodatno je oplemenjen sadnicama ruža i žive ograde, a ispred spomenika je postavljena klupa.

Radove na obnovi spomenika obavilo je beogradsko preduzeće „Garnet“ a projektant je Spomenka Urošević, sa saradnicima. Prema izveštaju konzervatora zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, neuzinski spomenik je po formi jednostavan, sličan nadgrobnim spomenicima kakvi si podizani po Banatu u prvoj polovini 20. veka.

Obnavljanjem ovog spomenika zaokružili smo naše aktivnosti u ovoj godini na obnovi zaštite memorijala I svetskog rata, kaže Branislav Milić. Prema njegovim rečima, Ministarstvo je opredelilo veća sredstva za obnovu spomenika u periodu od 2014. do 2018. godine. Kroz četiri godine biće obnovljeni spomenici koji su u lošem stanju, a reč je o memorijalima iz Prvog svetskog rata.Tokom ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin realizovao je obnovu spomenika u Orlovatu i Botošu i spomen ploča u Elemiru i na crkvi Uspenja Bogorodice u Zrenjaninu. Planirano je da se obnove još spomenici u Jarkovcu, u Čenti, i spomenik u Farkaždinu, o čemu je konkursna dokumentacija podneta Ministarstvu rada i socijalne politike.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari