Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, u Martincima u crkvi Svetog oca Nikolaja, podignutoj u 18. veku, obnavlja se ikonostas koji datira iz 1782. godine, rad Mojsija Subotića u duhu rane faze srpskog baroka. Pripremni radovi započeti su još u februaru ove godine, a potom je došla na red kompletna rekonstrukcija i konzervacija ikonostasa.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, u Martincima u crkvi Svetog oca Nikolaja, podignutoj u 18. veku, obnavlja se ikonostas koji datira iz 1782. godine, rad Mojsija Subotića u duhu rane faze srpskog baroka. Pripremni radovi započeti su još u februaru ove godine, a potom je došla na red kompletna rekonstrukcija i konzervacija ikonostasa. Ministarstvo je obezbedilo tri miliona dinara, a iz budžeta Opštine Sremska Mitrovica pola miliona dinara.
Po rečima slikara-restauratora Tijane Petrović, posao je izuzetno složen jer su vlaga i crvotočina nanele dosta štete vrednom delu.
„Jedan deo poslova urađen je u Beogradu, a deo na licu mesta. Na nekim delovima ikonostasa od drveta ostala je samo prašina, pa smo sve pažljivo sanirali i vratili kako bi ikonostas ponovo zasijao u punom sjaju“, kaže Tamara Petrović.
Pre dve godine, zahvaljujući prilozima donatora i vernika, na ovom pravoslavnom hramu obnovljeni su fasada i krovna konstrukcija. Sada se punom parom radi na rekonstrukciji vredno, stilski ujednačenog ikonostasa. Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture procenjuju da će ikonostas, kulturno dobro od velikog značaja, biti restauriran do kraja avgusta i zaštićen od propadanja u narednih više stotina godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari