Novi slučaj vršnjačkog nasilja u školi: Sedmak napao prvaka, policija ispituje incident 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Učenik prvog razreda OŠ „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima je protekle nedelje u tri navrata pretrpeo nasilje od učenika sedmog razreda, tvrdi majka ovog prvaka koja se obratila medijima, dok direktorka škole Vesna Čolić za Danas kaže da policija ispituje okolnosti o incidentu.

„Povodom prijave roditelja učenika prvog razreda 22. maja, škola je odmah po saznanju i informacijama koje je dobila od Policijske stanice Sremski Karlovci, preduzela radnje u okviru svojih nadležnosti, postupajući u skladu sa Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje“, navela je direktorka u pisanom odgovoru Danasu, ali nije precizirala šta se tačno dogodilo.

Majka učenika prvog razreda u izjavi za Blic tvrdi da je dečak žrtva učenika koji je od ranije poznat kao problematičan.

– Taj dečak, koji je od mog sina stariji duplo, prvo ga je u ponedeljak gurnuo u školskom toaletu, tako da je on slepoočnicom udario o zid. On je odmah to prijavio svojoj učiteljici i dobio obećanje da će reagovati ukoliko se tako nešto ponovi. Zbog toga nam ništa nije ni govorio taj dan. U utorak prilikom ulaska u zgradu škole isto dete mog sina udara kolenom u genitalije, on prijavljuje učiteljici i dobija obećanje da će se problem rešiti na velikom odmoru. Na velikom odmoru od nje ni traga ni glasa i moje dete opet žrtva nasilja, dobija batine. O svemu ovome saznajemo od njega, niko od nadležnih iz škole nije nas obavestio – majka sedmogodišnjaka za Blic.

Ona je rekla da je kontaktirala učiteljicu kada je sve saznala od sina, a slučaj je prijavila i policiji.

– Tek u sredu smo suprug i ja pozvani u školu, na sastanak na kojem nam je rečeno da moramo da čeličimo dete jer je nasilje svakodnevnica, kao i da dežurni nastavnik ne sme da uđe u školski toalet – navodi majka.

Kaže i da je kao odgovor na ono što se dogodilo, na roditeljskoj grupi dogovoreno da se nastava u četvrtak bojkotuje, odnosno da se deca ne pošalju u školu taj dan. Pojedini roditelji su odustali, ali oko desetak dece nije pohađalo nastavu taj dan.

– Nama koji nismo poslali decu u školu, napominjem iz straha za njihov život, nadležni iz škole sugerišu da postoje posledice za takvu odluku po nas i decu. Istovremeno, direktorka piše da je škola bezbedna za svu decu. Ja samo želim da moje dete ide redovno u školu koja će za njega i svu decu biti bezbedna – navela je majka.

Direktorka škole pak ističe da je na osnovu prikupljenih informacija i stručnom procenom Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na sastanku održanom 24. maja izvršena procena i određena vrsta i stepen nasilja na osnovu koga je izrađen operativni plan zaštite za učenike koji su pretrpeli nasilje. On podrazumeva aktivnosti podrške i jačanju učenika, koje se sprovode sa učenicima i njihovim roditeljima.

„Napominjemo da je škola o ovom događaju obavestila i nadležnu Školsku upravu Novi Sad. Policija ispituje okolnosti o incident u skladu sa svojim nadležnostima. Po proceni će biti uključene i ostale nadležne institucije iz spoljašnje mreže zaštite, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, sa kojima će škola intenzivno sarađivati kako bi učenik koji je počinio nasilje promenio i usvojio društveno prihvatljive obrasce ponašanja“, navela je Čolić.

Ona dodaje da je „škola bezbedna sredina za svakog učenika“ i da će „i dalje će nastaviti da preduzima niz aktivnosti i da preventivnim delovanjem bude podsticajno i bezbedno okruženje za sve učenike“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari