Novi spomenik despotu Stefanu razočarao umetnike i urbaniste, cena upitna

Vlast uređuje Beograd nestručno i bez konkursa

Ostavite komentar


    1. Da li si uopšte pročitao tekst pre nego što postavljaš ovakvo pitanje?
      Sedi, jedan.

      1. Molim Vas malo proguglajte ko je akademik Svetomir Arsic Basara pa onda diskutujte. Npr. Ko je gradski arhitekta Bobic je li to onaj sto je zasluzan za secu platana na Bulevaru ili onaj sto je postavio podzemne kontejnere… Prosvetlite me.

      2. Meni je ovaj deo lepo uređen i spomenik mi se jako dopada. Baš je skladno uređen i na pravom mestu.

    2. Evo reprize pljuvanja po spomenicima. Aj da vidimo da li će mrzitelji uspeti da nadmaše sebe iz prvog kruga. Mada ne verujem, prošli put je bilo žestoko.

      1. Meni liči na običnog vojnika. Negde je zapelo u detaljima. Ipak je Stefan vladar i vođa.

    3. Spomenik je lep taman koliko i serija Nemanjići.
      Basara je radio ovaj spomenik pre 60 godina , ovi su ga samo iskopirali.
      Ružan je i tužan.

    1. Svidja mi se jako, ovaj, ne razumem, spomenik je odlican, razumete, jako je odlican.

  1. Beograd postaje poznat po „cudnim“ spomenicima: Patrijarh Pavle (kao jogi letac), Hunjadi Janko (kao lik iz komicnog stripa), po svemu (cena, simbolika, velicina, polozaj,…) neverovatni spomenik Stefanu Nemanji, i konacno, spomenik despotu Stefanu koji izgleda kao poluoproizvod. Naprednjacka estetika je zaista porazavajuca.

  2. Meni se spomenik ne svidja, nekako ne pripada vremenu ni danasnjem ni onom od pre 30-40 godina. Imam utisak da je taj stil nallik onom izmedju dva svetska rata,

    Ali opet pada u oci totalno odustsvo ljudske empatije u Srbiji, vajar i profesor Joksimovic govori o dokonim starcima i bolesnim i starim ljudima, covek koji bi trebao da obrazuje mladje generacije, covek koji inace ima 61 godinu. Takav covek bi momentalno zbog takvih drustveno neprihvatljivih izjava momentalno dobio otkaz u nekom normalnom drustvu, no u Srbiji je to jos normalno, cak i pozeljno nekoga degradirati sitnozlobnim izjavama.

  3. Predlažem da napravite prilog i poređenje sa spomenikom u Despotovcu, koji je rad Zorana Ivanovića. Neuporedivo kvalitetniji po višestruko nižoj ceni.
    Inače je i u Kruševcu postavljen spomenik Despotu . Cena još viša. Zanimljivo je da se radilo preko agencije , a ne direktno sa vajarom. Takođe je zanimljiv vlasnik agencije. Raspitajte se.

  4. Nažalost, opet greška i to velika.. Kao prvo, istina da je skver lepo uređen ali pobogu šta je sa okolnim fasadama, strašno..
    Drugo, spomenik je urađen po stilu pre 80 tak godina, ni malo moderan sa pazite tako šturoim natpisom u podnožju ka da su ga sa escajg viljuškom urezbarili.. za koju godinu ima tako velikog i značnog na Despota se neće ni primetiti..
    Mišljenja sam da je spomrnik za Despota Stefana zaista trebalo da bude mnogo lepši i upečetljiviji, sa jakim i lepo vidljivim natpisom i posvetom… Ovoj je klasični bezobrazluk na našu istoriju i lik i delo naše istorijsle ličnosti.

  5. Neko je u jednom trenutku ovo pogledao i rekao da je dobro.
    Bravo za majstore a i za ljude koji su ih izabrali u skladu sa zakonom.
    Jel padne nekom nekad na pamet da kriterijum najpovoljnije cene kao isključivi kriterijum izbora izvođača radova nikad nije dobar.

  6. Чудно, конкурс и све око изградње споменика М. Пупину било транспарентно али доконих пензионер све упропастио. Како и по којој одредби транспарентног поступка је то могуће и изведено? За господина Бобића питање били сте градски архитекта до 2012. У то време је урађен Пупинов мост који је онда завршен раскрсницом у нивоу са Цара Душана и наравно семафором. Потом је у месту на Ади уложено око 500 мил. € па је и тај мост завршен низом од два узастопна семафора на раздаљини мањој од 100 метара и наравно најпрометнија раскрсница на тој саобраћајници са Бановом брдом поново у нивоу. За око десет година обављања поменутог посла није срушен ни један од неколико десетина хиљада нелегалних објеката у БГ. Листу набрајања је могуће наставити у недоглед. Због тога господине Бобићу нисте позвани да кажете ни реч о ружењу и награђивање Београда! Што рекла деца „седи један“!

  7. Мени је споменик леп, јер одражава век у којем је деспот живео. Ваљда је требало да нуде модернистички, па да види у ваздуху као несрећна скулптура Патријарха Павла испред цркве св. Марка. Да ли би тада задовољио критеријуме наших сујетних уметника?

    1. Vesićeva knjiga, vesićev linijski park, vesićev muzej grada Beograda, vesićev spomenik.
      Ima li kraja vesićevom kulturnom uzdizanju i pranju para.
      Sačuvaj me bože vesićevog smisla za kulturu.

  8. Ovaj spomenik smeta jer iz mnogih razloga ali na prvom mestu jer simbolizije i proslavlja muškost i muževnost. Potpuno kontra vremenu u kom je iz nekog centra stigao Haber ili Hatišerif da se promovišu samo isfeminizirani i mlitavi muškarci sa isto takvim pratećim karakterom. Vojnik, državnik, pesnik pa još sa svim onim krstovima na sebi. Oh mein got šlogiraće se kolonizator.

Ostavite komentar


Društvo

Protest u Negotinu protiv litijuma 9

Protest u Negotinu protiv litijuma

U Negotinu je večeras oko 19 sati počeo protest građana zbog gradske deponije, koja je samo ove godine gorela šest puta, a kako navode, pridružuju se i borbi protiv iskopavanja litijuma u Zapadnoj Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.