Novi sporazum SAD i Rusije o atomskom oružju smatra se odrazom racionalnog priznanja da su nuklearno oružje i nuklearni terorizam mnogo bitnije bitke od apokaliptične borbe između supersila, i da nijedna zemlja, uključujući SAD, ne treba da upotrebljava nuklearno oružje, osim u slučaju neposredne opasnost po njen opstanak, ocenjuju analitičari.

Međutim, stručna javnost takođe ukazuje na to da je u dokumentu, koji su obe strane nazvale istorijskim korakom u procesu kontrole naoružanja, akcenat stavljen na tragove prošlosti, a ne na bombe i druge naprave koje čine nuklearne noćne more današnjice.

Upravo iz tog razloga Obama naredne nedelje organizuje skup svetskih lidera na kojem će biti reči o razvoju zajedničke strategije za nalaženje načina da se radioaktivni materijali i nuklearne komponente drže van domašaja terorista. Cilj lidera SAD jeste da u naredne četiri godine obezbede sav sporni nuklearni materijal širom sveta. Novi START, koji zamenjuje Sporazum o strateškom smanjenju naoružanja iz 1991, samo se indirektno tiče drugih opasnosti današnjice – nuklearne aktivnosti zemalja kao što su Iran, Severna Koreja i možda neke druge koje smatraju da je neophodno da poseduju oružje ovog tipa, makar u granicama samoodbrane.

Pojedini vojni analitičari smatraju da i pored očitih prednosti sporazuma o naoružanju postoji rizik da se izgubi svetska borbu za sprečavanje neprijateljski nastrojenih režima kao što je Iran da naprave bombu. Stručnjaci za kontrolu naoružanja, pak, kažu da zahvaljujući Novom STARTU SAD i Rusija imaju osnova da zahtevaju da se druge zemlje odreknu atomskog oružja, budući da dokument predstavlja obavezivanje na razoružanje.

Upućeni smatraju da potpisani sporazum ne predlaže nikakve promene u statusu hitnosti nuklearnog naoružanja. Sporazum ostavlja više od 2.000 komada američkog i ruskog naoružanja spremnog da bude lansirano u roku od nekoliko minuta, što je opasno nasleđe iz hladnog rata koje ne samo da izlaže opasnosti od uništenja milione ljudi već i povećava rizik da oružje padne u ruke terorista.

Brus Bler, dugogodišnji aktivista za kontrolu naoružanja, koji sada vodi Institut za svetsku bezbednost, takođe smatra da ako se američko i rusko nuklearno oružje konstantno drži u stanju spremnosti postoji rizik da stvari krenu naopako.

Šta ako se oglasi lažna uzbuna sa ruske strane? Ili ako se teroristi domognu bojevih glava? „Dve strane i dalje zagovaraju stavove kao da ludilo hladnog rata i dalje traje“, smatra Bler. „Moramo istinski biti svesni značenja reči kada kažemo nuklearno širenje i nuklearni terorizam su naši prioriteti.“ Bler dodaje da ne treba davati loš primer drugim zemljama. „Na primer, Indija i Pakistan koje su sve sposobnije da raspoređuju i koriste nuklearno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari