Uz pravovremenu podršku predsednika američkih Federalnih rezervi Bena Bernankea, sledećeg meseca će u Vašingtonu oživeti ideja Kongresa o sprovođenju drugog paketa mera u cilju oživljavanja ekonomije. Bela kuća je saopštila da je predsednik Džordž Buš voljan da razmotri sprovođenje druge stimulativne mere nakon one usvojene u februaru u vrednosti od 168 milijardi dolara i spasilačkog plana od 700 milijardi dolara koji je odobren pre dve i po nedelje.

Demokrate tvrde da bi svaki stimulativni paket uključivao stavke koje je Buš prethodno odbio kao što je novac za izgradnju puteva i mostova i pomoćza državni budžet.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi promoviše paket koji vredi do 150 milijardi dolara, a možda i više. Pelosi želi da kao deo tog paketa ponovo uvede meru od 61 milijarde dolara koju je usvojio Predstavnički dom, a koja je uključivala 37 milijardi dolara za troškove javnih usluga, šest milijardi dolara za socijalnu pomoćza nezaposlene, 15 milijardi dolara kao pomoćdržavama da plate troškove za zdravstveno osiguranje siromašnih i tri milijarde za markice za hranu za siromašne.

U međuvremenu, u vreme kada globalna ekonomska kriza pogađa najsiromašnije širom sveta, Bušova administracija je izjavila da SAD i ostale razvijene zemlje moraju da ispune svoja obećanja kada je rečo međunarodnoj pomoći. Buš je juče nastojao da pridobije kontinuiranu podršku za siromašne zemlje na jednodnevnom samitu o međunarodnoj pomoći za razvoj na kojem je on bio domaćin. Državni sekretar SAD Kondolisa Rajs, liberijska predsednica Elen Džonson Sirlif i muzičar i aktivista Bob Geldof bili su među prisutnima na samitu. „Ne dozvolite da finansijska kriza postane humana kriza“, rekao je Geldof dan uoči samita.

Na samitu su se okupili predstavnici gotovo 500 zemalja, od Afrike do Rumunije, koje primaju pomoćod SAD, kao i lideri nevladinih, privatnih i državnih organizacija iz SAD i zemalja u razvoju. „S obzirom na aktuelnu ekonomsku krizu za koju se strahuje da će najviše pogoditi države u razvoju, važno je kao nikada do sada da mi i ostale razvijene zemlje održimo naša obećanja i nastavimo da finansiramo programe za pomoć, kao i da radimo na tome da pospešimo trgovinu“, rekla je Dana Perino, portparol Bele kuće.

Administrator američke humanitarne pomoći Henrijeta For izjavila je prethodnog dana da je Bušova administracija udvostručila, utrostručila ili učetvorostručila pomoćza razvoj u svim delovima sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari