Novi sukobi demonstranata i policije zabeleženi su juče na ulicama Teherana nakon što je vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hameneji izjavio je da iranske vlasti ni pod koju cenu neće popustiti pod pritiskom u vezi sa spornim predsedničkim izborima, insistirajući na primeni izbornog zakona. Regionalni analitičari ocenjuju najnovije saopštenje ajatolaha kao zatvaranje svih vrata za mogući kompromis sa opozicijom.

U međuvremenu, iranska državna televizija objavila je vest da je delimično ponovno prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora održanih 12. juna, potvrdilo izborni rezultat, po kojem je dosadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad odneo ubedljivu pobedu.

Najviše zakonodavno telo te države, Savet čuvara revolucije ranije je saopštilo da je spremno da ponovo prebroji slučajan uzorak od deset odsto glasova, ali za sada nije poznato da li se na to odnosi na informaciju koju je objavila iranska televizija. Opozicija je jučerašnji dan proglasila danom žalosti u znak sećanja na sve one koji su izgubili život u protestima, među kojima dvadesetšestogodišnja Neda Aga Soltan, koja je proglašena ikonom protesta. Dopisnici iz iranske prestonice prenose navode konzervativnih medija koji pozivaju na kažnjavanje reformskog kandidata Hoseina Musavija, optužujući ga za podstrekivanje nasilja na ulicama, vređanje visokih zvaničnika i saradnju sa stranim silama.

Sličan potez vlasti zemlje preduzele su i protiv četvorice fudbalera nacionalne fudbalske reprezentacije jer su nosili zelene trake oko ručnog zgloba u znak podrške protestima u zemlji posle izbora od 12. juna. Juče se oglasila i supruga Musavija, uticajna iranska intelektualka Zahra Rahnavard koja je pozvala vlasti da hitno oslobode iranske zatvorenike. „Žalim zbog hapšenja mnogih političara i ljudi i zahteva njihovo hitno olsobađanja. Moja je dužnost da nastavim legalne proteste u cilju očuvanja prava naroda“, izjavila je Rahnavard. Američki predsednik Barak Obama prvi put je osudio nasilje iranskih vlasti nad demonstrantima ističući da svet žali za gubitkom „nevinih života“ i da je „užasnut i besan“ zbog pretnji, prebijanja i hapšenja. Ponašanje iranskih vlasti Obama je nazvao nepravednim i odlučno odbacio optužbe o stranom mešanju u iranske unutrašnje stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari