Nove cene daljinskog grejanja u Pirotu trebalo bi da važe od 1. novembra, jer su odbornici SO Pirot juče doneli odluku da se cena grejanja preko javnog preduzeća „Gradska toplana“ poveća za 10 odsto. Po novom cenovniku, vlasnici stambenog prostora plaćaće 57 dinara po kvadratnom metru na ime grejanja, umesto dosadašnja 52 dinara. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da je poskupljenje iznuđeno zbog stalnog skoka cene mazuta.

– Do poskupljenja grejanja dolazi isključivo zbog povećanja cene energenata. Prodajom NIS-a država je izgubila mogućnost da utiče na cenu mazuta koja je za samo nekoliko meseci porasla za skoro 40 odsto, istakao je Vasić. On je dodao da će do novog povećanja cene grejanja doći u januaru iduće godine takođe za 10 odsto.

– I sa tim poskupljenjem cene će biti na nivou sadašnjih cena grejanja u mnogim gradovima Srbije, kazao je Vasić, i dodao da ako država želi da zaštiti potrošače i toplane trebalo bi da utiče na formiranje cene mazuta.

Direktor javnog preduzeća „Gradska toplana“ Radovan Nikolić podsetio je da je ovo treće povećanje cene grejanja u ovoj godini.

– U januaru ove godine imali smo povećanje od osam, u junu od 10 odsto i sada takođe od 10 odsto. Na nove cene smo prinuđeni jer ne možemo da pratimo skok cene goriva, a realna cena grejanja bila bi čak 71 dinar po kvadratnom metru za stambeni prostor, kazao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari