Proglašenjem Bobana Janićijevića za novog Ljubičevskog viteza u nedelju su zatvorene 46. Ljubičevske konjičke igre. Svečani plašt, sablju časti, pehar i novčanu nagradu od 185 hiljada dinara, novom vitezu je uručio gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Finalni takmičarski dan igara, privukao je više od deset hiljada posetilaca na požarevački hipodrom. Publika je najviše uživala u konjičkom višeboju, a na programu su se našle i dve kasačke, tri galopske trke, kao i utakmica u preskakanju prepona i voltižovanje dece.

Ljubičevski konjički višeboj, u jednom od najjačih izdanja, recimo da je u finalnom nadmetanju od osam takmičara, polovina njih već osvajala, laskavu titulu viteza, pružio je publici puno iznenadjenja. Iako se ove godine očekivalo da neko od dvojice vitezova sa po četiri titule (Siniša Stokić i Davorin Živković), konačno izjednače broj titula sa svojim trenerom Radetom Milovanovićem, do toga nije došlo. Najiskusniji su najviše i podbacili, onda kada je trebalo biti sigurne ruke. Siniša Stokić je već u prvoj disiplini (gađanje topuzom) promašio čitavu metu i, može se slobodno reći, tada se već oprostio od toliko željene pete titule. Davorin Živković, sigurne ruke do tada, sa najboljim kurirskim vremenom i prvim mestom, promašio je čitavu metu kopljem i takmičenje učinio zanimljivim. Boban Janićijević, sa dovoljno bodova iz prethodnih disciplina, sigurno je gađao kopljem i posekavši sve tri prepreke sabljom (jabuku, lubenicu i metu), potvrdio titulu ovogodišnjeg viteza. Višeboj je doneo i neka nova imena, mlade takmičare, Marka Milenkovića i Andriju Sterđevića, koji su se plasirali u sam vrh u finalu, pokazavši iskusnijim protivnicima da ne poznaju strah i da dolazi vreme mladih i veštih jahača. Nekima je nedostajalo sreće, dok je na druge, možda, uticala i trema, kako god, do sledećih igara, viteška sablja biće u posedu Bobana Janićijevića, Ljubičevskog viteza.

Kao i svake godine, finalni dan igara, otvorili su preponaši, a prvo mesto osvojio je Milan Milošević na grlu Freyja, drugo mesto zauzeo je Mladen Živković na grlu Amor, a treće mesto pripalo je Zoranu Jovanoviću na grlu Del Boj.

Program igara nastavili su članovi najmlađe ekipe jahača na svetu, deca, praktično bebe od jedanaest meseci (Matilda Mirković) do sedam i po godina „starih“ takmičara.

Nakon voltižera, na programu su se našle kasačke i galopske trke. U kasačkom nadmetanju „Stig“, na 2200 metara, trijumfovalo je grlo Blondie, Branislava Mukića, drugo mesto osvojilo je grlo Tonia, treće grlo Donka S.G., dok je kao četvrti na cilj pristigao Elessio. Premije za ovu trku su iznosile ukupno 150 hiljada dinara, a glavni pokrovitelj je bilo preduzeće Veolia transport. Takođe i u drugoj kasačkoj trci, „Knez Mihailo“, na istoj dužini staze, Branislav Mukić je sa grlom Trokadero, osvajačem triple krune, opet prvi prošao kroz cilj. Drugo mesto pripalo je grlu Selldahir S.G., treće Savoldo Vita, a četvrto grlu Football. Premije u ovj trci su iznosile ukupno 400 hiljada dinara, a pokrovitelj trke je bila Skupština opštine Požarevac. Pehar pobedniku predao je potpredsednik SO Požarevac, Milić Jovanović.

Najviše uzbuđenja i navijačkih strasti, kao i svake godine, izazvale su galopske trke. U trci „Kostolac“, na 1300 metara, trijumfovalo je grlo Lili is a cat, vlasništvo ergele Surčin, dok se na drugom mestu našao Dr Gile, a treći kroz cilj prošao je Temooz. Fond premija za ovu trku, čiji je generalni pokrovitelj bilo Privredno društvo TE-KO Kostolac, iznosio je 400 hiljada dinara. U trci „Braničevo“, na 1800 metara, pobedu je odnelo grlo Carina Nebula, drugo mesto zauzeo je Wicklows Call, a treće Emerald Footpath. Generalni pokrovitelj ove trke bio je Braničevski upravni okrug, a fond premija iznosio je 500 hiljada dinara. Pehar pobedniku uručio je Goran S. Petrović, načelnih okruga.

Kruna trkačkin nadmetanja Ljubičevskih konjičkih igra je galopska trka „Kup Ljubičeva“, na 2400 metara, grupa jedan. Konkurencija je i ove godine bila izuzetno oštra. U trci su startovali Isander, Kaiser, Podos, Rubinia, Taša, Beraimi, Diamond Gift i Luna Lu. U neizvesnoj trci, od samog početka do kraja, pobedu je uspela da zabeleži Luna Lu, vlasništvo štale „Tešić“, kao drugi stigao je Diamond gift, treći je bio Berami, a četvrta Taša, koja je inače odgojena u Kasidolu. Boje ergele Ljubičevo ove godine je branio ostareli i pomalo istrošeni Kaiser, koji se potrudio da ipak ne stigne na cilj poslednji i zauzeo je predzadnje mesto. Pokrovitelj ove trke bio je grad Požarevac, a ukupan fond nagrada iznosio je čitavih 800 hiljada dinara. Pehar pobedniku, uručila je Vukica Vasić, zamenica gradonačelnika.

Nakon ceremonije proglašenja, novi vitez Ljubičeva, Boban Janićijević, spustio je zastavu i time i zvanično objavio kraj ovogodipnjih igara

Ovogodišnje igre, svakako će se pamtiti kao jedne od najposećenijih i najbolje organizovanijih, a ogroman broj posetilaca, tokom nedelju dana koje su upotpunili prateći sadržaji, najbolje govori o tome.

U trci „Kostolac“ trijumf „Lily is a cat“

U zanimljivoj i uzbudljivoj galopskoj trci dvogodaca ‘’ Kostolac’’, travnatu stazu dugu 1.300 metara najbrže je prešlo grlo ‘’Lily is a cat’’, sa jahačem Darkom Filipovićem. Sponzor ove galopske trke bilo je Privredno društvo ‘’Termoelektrane i kopovi Kostolac’’, a pehar i prigodne nagrade pobedniku uručio je Dragan Živković, pomoćnik direktora Privrednog društva za poslovni sistem.

Ministri Dačić i Škundrić na Igrama

Pored brojnih ljubitelja konjičkog sporta, ljudi iz javnog i političkog života Srbije, igrama su prisustvovali ministar energetike Petar Škundrić, Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS-a, kao i ministar policije Ivica Dačić. Ministar Dačić, koji na igrama ne boravi po prvi put, kazao je da su igre dobro organizovane, da su iz godine u godinu bolje, kao i da ova manifestacija poseduje mogućnost da postane treći srpski brend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari