Invalidi rada iz Bijelog Polja juče su u Podgorici prekinula štrajk ispred zgrade Vlade, nakon što su predstavnicima Vlade iznijeli novi zahtjev da, počev od 1. jula, svim invalidima rada budu obezbijeđena mjesečna primanja u minimalnom iznosu od 200 evra, do trajnog regulisanja prava na penziju. Ovaj zahtjev ocijenjen je kao pravno neutemeljen, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.


Invalidi rada su se vratili u Bijelo Polje, ostavljajući Vladi rok od šest mjeseci da ispuni njihove zahtjeve. Vlada je razmotrila informaciju o pregovorima sa predstavnicima invalida rada, uz ocjenu da se o njihovom statusu vodilo računa još prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju 2010. godine, kada je invalidima rada sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji primaju privremenu naknadu od Fonda PIO, omogućeno računanje staža osiguranja do 2014. godine, a invalidima druge kategorije, koji rade sa polovinom radnog vremena, da im se staž osiguranja računa kao da rade puno radno vrijeme, takođe do 2014. godine.

– Dalji zahtjevi za poboljšanje statusa invalida rada, razmatrani su u kontinuitetu od sredine 2011. godine, kroz pregovore sa predstavnicima invalida rada iz Bijelog Polja. Kao rezultat ovih pregovora, postignut je dogovor da se, prilikom naredne izmjene i dopune Zakona o PIO, invalidima rada i zaposlenim invalidima druge kategorije koji rade sa polovinom radnog vremena obezbijedi kontinuitet navedenih prava i nakon 2014. godine, bez daljeg vremenskog ograničavanja. Takođe je postignut dogovor da Radna grupa za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju, u čijem sastavu su dva predstavnika invalida rada, nastavi rad i tokom drugog kvartala, u skladu sa Programom rada Vlade, i predlož izmjene i dopune pomenutog zakona, koje će uključiti i poboljšanja statusa nezaposlenih invalida rada koji ne primaju nikakvu novčanu naknadu ili je primaju u iznosu od 33 evra, ističe se u Vladinom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari