Novi zakoni o zaštiti životne sredine: Usaglašavanje sa EU direktivama i strože kaznene odredbe 1Vlada Srbije: Foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije usvojila je danas predloge zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i o proceni uticaja na životnu sredinu, koji će, kako je saopštila, doprineti usaglašavanju sa odredbama Direktive Evropskog parlamenta i drugim dokumentima.

Predlogom zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu predviđeno je da se ta procena obavlja za sve planove i programe u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja ili korišćenja zemljišta kojima se uspostavlja okvir za odobravanje budućih razvojnih projekata.

Tim dokumentom se uređuju uslovi, način i postupak procene uticaja na životnu sredinu usvojenih strategija i programa, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

Kao ključni benefit novih zakonskih rešenja navedena je usaglašenost sa pojedinim odredbama Direktive Evropskog parlamenta i drugim dokumentima, uspostavljanje zakonskog okvira za izradu dva pravilnika – o radu stručne komisije i o obaveštavanju javnosti i sprovođenja javne rasprave o nacrtu plana i programa i izveštaju o strateškoj proceni uticaja. Takođe, kaznene odredbe usaglašene su sa Zakonom o prekršajima, a propisane su i sankcije za privredni prestup koje do sada nisu postojale.

Imajući u vidu materiju koju reguliše, predložena rešenja imaće pozitivan uticaj na sve segmente društva, jer će doprineti usvajanju povoljnijih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kojim se postiže veći stepen usaglašenosti sa Direktivom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni uticaja na životnu sredinu određenih javnih i privatnih projekata.

Tim predlogom zakona produžen je rok za dostavljanje mišljenja zainteresovane javnosti na zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu sa deset na 15 dana.

Rok za dostavljanje mišljenja na zahtev za određivanje obima i sadržaja je 15 dana, ali se odlukom nadležnog organa može produžiti do 30 dana, rok za uvid u studiju o proceni uticaja projekta na životnu sredinu je produžen sa 20 na 30 dana od trenutka oglašavanja u sredstvima informisanja do momenta održavanja javne rasprave, dok je rok za dostavljanje mišljenja zainteresovane javnosti na studiju 40 dana od oglašavanja uz mogućnost da ga nadležni organ produži do 60 dana.

Usvojen je i Predlog zakona o kontroli opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance, kojim se uspostavlja primena odgovarajućih mera prevencije na svim nivoima.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o potvrđivanju Minamata konvencije o živi, koja teži rešavanju pitanja vezanih za ispuštanje i korišćenje žive u trgovini i industrijskim procesima. Implementacijom te konvencije postiže se smanjenje i prestanak snabdevanja i trgovine živom, fazno isključivanje ili fazno smanjivanje određenih proizvoda i procesa u kojima se nalazi ili koristi živa, kao i smanjenje emisija žive i njenog ispuštanja u životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari