Novi Zeland juče je proslavio sklapanje prvih istopolnih brakova, kao 14. država na svetu i prva u azijsko-pacifičkom regionu koja je legalizovala te brakove.


„Velike čestitke srećnim parovima koji su danas stavili burme. Jednakost braka najzad je i na Novom Zelandu“, izjavio je Konrad Rejners iz udruženja za jednakost brakova. Slavlje je, međutim, kritikovalo udruženje „Porodica na prvom mestu“ koje se žestoko protivilo legalizovanju istopolnih brakova, nazvavši današnje slavlje kao „arogantan čin vandalizma“.

Dve radio-stanice direktno su prenosile dva venčanja, a novozelandska avio-kompanija je jedno venčanje priredila u vazduhu. Parlament Novog Zelanda doneo je zakon o gej brakovima u aprilu, sa 77 glasova za i 44 protiv. Lideri većine političkih partija ohrabrivali su poslanike da glasaju po savesti, a ne u skladu s partijskim stavovima.

Usvajanje tog zakona su ispred parlamenta proslavile stotine aktivista za zaštitu ljudskih prava. Novi Zeland od 2005. odobrava građanske zajednice koje gej parovima daju mnoga zakonska prava, a sada će venčani homoseksualci moći i da usvajaju decu. Istopolni brakovi su legalizovani u Holandiji, Belgiji, Španiji, Kanadi, Južnoj Africi, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu, Islandu, Argentini, Danskoj, Francuskoj i Urugvaju. Devet saveznih država SAD takođe priznaje gej brakove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari