U Kraljevu se sinoć dogodio novi zemljotres, koji je uznemirio građane, uprkos tvrdnji stručnjaka da je reč o smirivanju tla. Potres, koji se osetio i u Beogradu i drugim gradovima, dogodio se u 22.09 časova, a epicentar je bio osam kilometara severozapadno od grada kod Lađevaca. Seizmološki zavod Srbije je zabeležio da je jačina 3,9 stepeni po Rihterovoj skali, međutim, Evro-sredozemni seizomološki centar je na svom sajtu objavio da je magnituda bila veća – 4,3 stepena. Zemljotres koji se dogodio u noći između utorka i srede, u kome je stradalo dvoje ljudi, bio je jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali.

Novo podrhtavanje tla nateralo je Kraljevčane da ponovo napuste svoje stanove, a u pojedinim delovima grada opet je nestalo struje nema struje. U Seizmološkom zavodu Srbije rečeno je da je tokom jučerašnjeg dana registrovano stotinak slabijih potresa na ovom području.

Tokom noći se očekivalo da u Kraljevo stignu prva četiri šlepera za popravku kuća , koji upućuje Vlada Srbije. Pomoć sa raznih strana stizala je tokom dana i činjeni su napori da se stanje normalizuje.

Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, kaže za Danas da je do sada oko 4.000 objekata prijavljeno kao oštećeno, dok je za 120 kuća utvrđeno da su nebezbedne za stanovanje.

– U Gerontološki centar u Kraljevu smeštene su 22 stare osobe za koje je utvrđeno da ne mogu da borave u svojim domovima, a devet osoba je smešteno u Dom omladine u ovom gradu – ističe Marić. On dodaje da će se građani Kraljeva i narednih dana vodom za piće snabdevati iz cisterni, jer će sanacija na vodovodnoj mreži biti završena tek u naredna dva do tri dana.

Branko Jovanović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije, kaže za naš list da je formirano 20 komisija koje na pozive građana utvrđuju stanje objekata. Prema njegovim rečima, oformljeni su i operativni timovi koji na teritoriji opštine pokrivaju kuće plastičnom folijom, kao i timovi za procenu količine crepa koja je potrebna za pokrivanje. On dodaje da je u međuvremenu počela sanacija dimnjaka i fasada na objektima koji su proglašeni bezbednim.

Mnoge opštine, ustanove i kompanije uputile su juče pomoć. Odlukom gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, juče je Kraljevu uplaćena pomoć od pet miliona dinara, a Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja juče je na žiro račun Kraljeva uplatila milion dinara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je pomoć građanima u ulju i šećeru, dok je Ministarstvo prosvete izdvojilo interventno dva miliona dinara.

Ministar dao platu

Ministar odbrane, Dragan Šutanovac, nakon obilaska područja koja su oštećena u zemljotresu odlučio je da svoju ministarsku platu od oko 102.000 dinara uplati na žiro račun za pomoć nastradalima. Premijer Mirko Cvetković uplatio je juče 105.000 dinara pomoći na račun namenjen ugroženim porodicama u zemljotresu, potvrđeno je u kabinetu predsednika Vlade Srbije.

Račun za uplatu pomoći

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije – Uprava za trezor, na zahtev grada Kraljevo, otvorila je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u tom gradu. Broj računa je 840 -2390740 -88 a naziv računa: Grad Kraljevo – sredstva za elementarne nepogode-zemljotres 2010

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari