Radovi na većini infrastrukturnih kapitalnih objekata na području bjelopoljske opštine, prema riječima nadležnih, teku predviđenom dinamikom. Završeni su kompletni građevniski radovi na zgradi Doma za stare.

Radovi na zaobilaznici oko Bijelog Polja ušli su u završnu fazu, odnosno završene su četiri najteže dionice na tom objektu i očekuje se da će kompletan posao biti završen u predviđenom roku. Takođe, u toku su radovi na izgradnji putne infrastrukture prema planini Bjelasici, a uskoro se očekuje početak izgradnje puta od Bistrice do Đalovića pećine u dužini od četiri kilometra, kao i izgradnja mini hidroelektrana na Bistrici.

Pored kapitalnih investicija Programom javnih radova za 2009. godinu, koji sprovodi opština Bijelo Polje urađeno je dosta toga na gradskoj i prigradskoj infrastrukturi, postavljeni su kilometri tamponskog sloja, probijeno dosta novih puteva, urađeno potpornih zidova, vodovoda… Opština je učestvovala i u izgradnji školskih objekata, a asfaltirani su i kilometri seoskih puteva.

– Opštinska direkcija za izgradnju i investicije realizovala je oko 70, a do kraja godine biće odrađeno još oko 10 odsto poslova predviđenih Programom javnih radova za 2009. godinu, kaže Fekrim Hajdarpašić, direktor Direkcije za izgradnju i investicije. „Završena je izrada tamponskog sloja na oko 42 kilometra lokalnih puteva, urađen proboj i pročišćavanje nekategorisanih putnih pravaca a u toku su radovi na asfaltiranju oko 15 km lokalnih puteva i ulica u gradu i prigradskim naseljima“, ističe Hajdarpašić.

– Spasiće nas ovaj asfalt, kaže mještanin bjelopoljskog sela Potoci Mišo Miladinović, zadovoljan što je urađeno 900 metara asfalta prema njegovom selu. Kao i mještani Rasova, Rosulje, Papa, Brzave, Femića krša, Bistrice, Radojeve glave, Gornjeg Sutivna, Prisoja, Kukulja, Brestovika i mještani Potoka su proslavili dolazak asfalata u njihovo selo. Okretao se i ražanj. Točilo se oivo i domaća rakija. Veselili se ljudi dolasku puta.

– Osim za naše, ovaj asfalt je spas i za mještane nekoliko sela koja gravitiraju ovom području. Odnosno za oko 100 domaćinstava koliko je vezano za ovaj putni pravac. Ovom putu su se obradovale i komšije iz Kaševara, Brežđa i jedog dijela Kostića. Ovaj put nas veže sa Zmincom i dalje sa Rasovom i gradom, kaže Miladinović, dodajući da će sada djeca lakše stizati na svoja odredišta u srednje i osnovne škole, a zaposleni na svoja radna mjesta.

– Uradili smo od magistrale dobar put u dužini od 900 metara, koliko nam je ove godine Opština izašla u susret, na čemu smo im zahvalni, kaže Obrad Miladinović.

Mještani ističu kako su posebno zime bile teške, s obzirom na veliku pedenciju, kad kiše i snjegovi nijesu dozvoljavali normalan saobraćaj starim makadamskim putem.

– Ovo je za nas najsrećniji dan, jer smo, konačno, i mi progledali. Vjerujem da će se novim afaltom sve više vraćati na selo oni koji su otišli iz ovog prelijepog kraja a mladi ostajati ovdje da žive, kaže Mišo Miladinović.

U okviru Programa javnih radova, urađeni su i trotoara i rasvjete pored magistralnog puta Bijelo Polje – Berane, na potezu Kruševo – Ribarevine u duzini od 1. 000 metara. Mještani kažu da su zadovoljni što će magistrala pored njihovih kuća biti osvijetljena i imati lijepo uređene trotoare.

– To će umnogome povećati bezbjednost pješaka na ovom dijelu magistrale, prije svega djece. Jer, pješaci su bili primorani da se kreću ivicom kolovoza, što je predstavljalo određenu opasnost, kažu mještani Kruševa.

U Direkciji za izgradnju i investicije kažu da će realizovati još onoliko programa koliko im vrijeme bude dozvolilo, a ono što u ovoj godini ne bude realizovano biće uvršteno u Program javnih radova za iduću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari