Poražavajuće što je bezbednost novinara i dalje ugrožena: Željko Bodrožić povodom obeležavanja desetogodišnjice portala Mašina 1foto FoNet Milica Vučković

Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS pokušava da zaštiti integritet nezavisnih medija, rekao je predsednik tog udruženja Željko Bodrožić na panelu povodom obeležavanja desetogodišnjice portala Mašina, ukazavši da je poražavajuće što je bezbednost novinara i dalje ugrožena.

On je ukazao da je zastrašujuće što je bezbednost novinara upitna, jer bi trebalo da se podrazumeva.

Bodrožić je istakao da je medijska scena nazadovala u svakom smislu i da se udruženja novinara zbog toga uglavnom bave bazičnim stvarima da bi sačuvala osnovna radna prava novinara.

“Naša baza podataka pokazuje da se broj napada i pritisaka na novinare iz godine u godinu povećava i kako se klima pogoršava, mi iz godine u godinu radimo u sve okruženju koje je sve više neprijateljsko”, kazao je Bodrožić.

Prema njegovom viđenju, vlast koristi sredstva kojim pokušava da ućutka nezavisne medije, zbog čega su novinari “na izmaku snaga”

Novinar nedeljnika „Radar“ Marko Lovrić istakao je da je udrživanje novinara veoma bitno i da je redakcija u kojoj radi pravi primer ujedinjenja.

“Koliko god to delovalo neobično u srpskom novinarstvu, mi smo udrženi rešili da izađemo iz NIN-a, a reakcije su bile takve da su nas ubedili da smo na pravom putu”, rekao je Lovrić.

On je naglasio da je podrška kolega u tom trenutku bila ohrabrujuća, posebno tekstovi kolega u kojima je njihov potez ocenjen kao hravar i nesvakidašnji.

Aktivistkinja i novinarka Lana Nikolić je izjavila da je Mašina bila jedan od medija koji joj je dao prostor da pokrene tabu teme u našem društvu.

Ona je rekla da se bavi temama koje su, možda, uznemirujuće za društvo, ali su važne za buđenje svesti društva o problemima.

“Koliko god nas bilo malo i koliko god nismo popularni, naša dužnost je da pokrećemo teme”, objasnila je Nikolić.

Kako je navela, trud i rad ne moraju da pokažu rezultate, ali jedan čovek koga dotaknete je važan kao i desetine hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari