Agencija za privatizaciju, posle mnogo peripetija, konačno je pre nekoliko dana donela odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora sa Nikolom Dinčićem, vlasnikom Informativne izdavačke kuće Naša reč, koja je izdavala istoimeni nedeljnik, koji je pojavio daleke 1944. godine, ali time sudbina zaposlenih, među kojima je najviše novinara, nije rešena. Poslednjih meseci novinari i rukovodstvo Naše reči razmenjivali su teške optužbe. Gotovo kompletna redakcija se obratila sudu tražeći da se kolektiv obaveže da namiri višemesečne zarade i uplati doprinose za penzijsko osiguranje.

Na poslednjoj konferenciji za štampu, novinari Naše reči Ljiljana Stojanović, Sveta Nikolići Zoran Jovanović, kao i drugi zaposleni u tom kolektivu, optužili su Nikolu Dinčića i glavnog urednika Ljubišu Dinčića, inače sina i oca, za posrnuće nedeljnika Naše reči. Odgovarajući na optužbe, sada većražalovani direktor Nikola Dinčić, između ostalog je naveo da pomenuti novinari nemaju razloga da budu nezadovoljni, jer su, kako je rekao, za skroman učinak godinama primali solidne zarade. Glavni urednik Naše reči Ljubiša Dinčićnapustio je kolektiv i prijavio se na Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Naša rečje, prema oceni Ljubiše Dinčića, zbog „politike nagodbi“ imao čak 31 zaposlenog i desetak godina je loše poslovao, ali je posle privatizacije prvi put zabeležen ostatak dohotka i to je, izgleda, bio znak da se ukinu dotacije.

– List od maja prošle godine, posle promene opštinske vlasti, nije bukvalno dobio nijedan dinar iz opštinske kase, iako postoji godišnji ugovor. Od tada zarade kasne, problemi se gomilaju i pravo je čudo kako se Naša rečpojavljivala svakoga petka – pita se Ljubiša Dinčić.

Nema ni honorara

Redakcija Naše reči imala je desetak vrednih spoljnih saradnika, odnosno dopisnika. Posebno su bili aktivni Vlastimir Stamenković, koji je izveštavao iz Vlasotinca, Živojin Jovanović, dopisnik iz Crne Trave i Slobodan Marković, saradnik iz Lebana. Nažalost, prestali su da pišu zbog neisplaćenih honorara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari