Internacionalni festival reportaže INTERFER, uprkos ekonomskim teškoćama, u Somboru će biti održan i ove godine, 14. put. Kriza je ovu manifestaciju svela sa tri na jedan dan, a datum održavanje je 10. oktobar, dok novinarske reportaže treba organizatoru, TV „Spektar“ u Somboru, da stignu do 2. oktobra.

 Najviše priznanje INTERFER-a je Gran pri „Laza Kostić“, koje „podupire“ i finansijski deo od 80.000 dinara. Zlatne, srebrne i bronzane povelje, uz novčane nagrade, biće dodeljene za najbolje novinske, radio i TV reportaže. Pokrovitelji ovog festivala su grad Sombor, Pokrajinski sekretarijat za informacije i Ministarstvo kulture.

Na prethodnih 13 festivala, rečeno je na konferenciji za štampu, učestvovalo je oko 1.200 novinara, sa više od 3.000 reportaža. Učestvovali su reporteri iz mnogih zemalja sveta – Kanade, SAD, Meksika, Čilea, Brazila, Švajcarske, Švedske, Australije, Rusije, Kine, Grčke, Egipta, Indije.

– Zahvaljujući INTERFER-u o Somboru, njegovoj bogatoj tradiciji i kulturnom i turističkom bogatstvu objavljen je veliki broj reportaža u svim našim i mnogim inostranim medijima. Festival je inicirao i uspostavljanje saradnje sa drugim zemljama na kulturnom planu. Tako su u Somboru priređeni dani kanadske, meksičke i kineske kulture – istakla je Zorica Bakić, glavni i odgovorni urednik TV „Spektar“.

O jednoj festivalskoj nagradi Savet INTERFER-a već je odlučio – Branka Otašević ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo. Ovu nagradu dosad su dobili Svetolik Mitić, Darko Ribnikar, Marko Marković, Raša Popov, Mića Orlović, Kamenko Katić i Zaharije Trnavčević. Pokrovitelji ove nagrade su somborski slikari, otac i sin, Sava i Dragan Stojkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari