Najnovije pretnje koje su upućene poznatoj leskovačkoj novinarki Milici Ivanović, profesorki književnosti i stalnoj dopisnici Bete i saradnici Blica, podsećaju na progon brojnih novinara krajem devedesetih. Novinari su tada, a posebno oni iz nezavisnih glasila nazivani najpogrdnijim imenima i plaćenicima Zapada, a godinama su stizale i pretnje lokalnih moćnika i iz pojedinih stranaka.

Najnovije pretnje koje su upućene poznatoj leskovačkoj novinarki Milici Ivanović, profesorki književnosti i stalnoj dopisnici Bete i saradnici Blica, podsećaju na progon brojnih novinara krajem devedesetih. Novinari su tada, a posebno oni iz nezavisnih glasila nazivani najpogrdnijim imenima i plaćenicima Zapada, a godinama su stizale i pretnje lokalnih moćnika i iz pojedinih stranaka. Da takve pretnje, pritisci i napadi nisu utihnuli svedoče brojni primeri na teritoriji Jablaničkog okruga.
Kada je početkom ove nedelje Milica Ivanović izveštavala za svoje redakcije o protestima na administrativnom prelazu kod Medveđe jedan od demonstranata ju je pogodio panjem u nogu uz ocenu da je „izdajica“. Ivanovićeva je zamolila pripadnike policije da je zaštite, ali je jedan od njih, uz smešak, odgovorio da nije video šta se dogodilo, a drugi joj je savetovao da se skloni u stranu.

Pretnje i dopisniku Danasa

Pre dva dana sa neidentifikovanog mobilnog telefona jedna osoba je grubo vređala dopisnika Danasa iz Leskovca. Pored salvi psovki, nepoznata osoba je zapretila: „Tebe će, seljačino, uskoro pojesti mrak“. To je, inače, najdirektnija pretnja ikada upućena dopisniku Danasa, ranijem dugogodišnjem dopisniku Politike,i čije izveštavanje, čak i o najosetljiviim pitanjima, nikada nije demantovano.

– U usijanoj atmosferi, neki od demonstranata su trčali kroz masu raspitujući se i o ekipi TV B92, ali je snimatelj te TV kuće ostao neprimećen, jer je sa kamera skinuo nalepnicu svoje kuće, ali i zahvaljujući novinarima kojima je pošlo za rukom da ubede rezerviste da ekipe B92 nema među njima – kaže Milica Ivanović, ugledna leskovačka novinarka.
Zbog izveštavanja sa suđenja o čuvenoj socijalnoj aferi, čiji su akteri nekadašnji visoki funkcioneri lokalne samouprave, Milica Ivanović, ali i Daliborka Miljković, novinarka Večernjih novosti iz Leskovca, imale su velike probleme i često su telefonom uznemiravane, o čemu je potanko obaveštena i policija.
– Ne bojimo se nikakvih pretnji, jer se trudimo da maksimalno profesionalno izveštavamo sa svakog skupa, svesne da se svima naš rad neće dopasti – kažu Milica Ivanović i Daliborka Miljković, dobitnice brojnih nagrada za doprinos objektivnom izveštavanju sa juga Srbije.
Na meti se ne tako davno našao i Bratislav Ilić, novinar TV Leskovac, kome je bilo uskraćeno da izveštava sa jednog od protestnih skupova uz pretnju radnika da će, ako se ne udalji sa snimateljem, njihova kamera biti slomljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari