Novinarki portala "Pištaljka" zabranjeno da prisustvuje otvaranju ponuda za kupovinu Jugoslovenskog rečnog brodarstva 1Foto: Nina Čolić

Portal Pištaljka saopštio je danas da im je Ministarstvo privrede zabranilo da u četvrtak prisustvuju otvaranju ponuda za kupovinu državnog preduzeća Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB), za koje je država tražila 21,9 miliona evra.

Pištaljka tvrdi da je Ministarstvo privrede prekršilo zakon i onemogućilo da javnost sazna ko je zainteresovan da kupi najveće srpsko brodarsko preduzeće.

Cena koju je tražilo Ministarstvo je sedam miliona evra manje od cene samo jednog posla koji je ta firma dobila neposredno pre oglašavanja prodaje, navodi portal.

Otvaranje ponuda bilo je u četvrtak u zgradi Ministarstva privrede, a Pištaljka je bila jedini medij koji je želeo da izvesti sa ovog događaja.

Kako portal nezvanično saznaje, za kupovinu Jugoslovenskog rečnog brodarstva nije stigla nijedna ponuda, što Ministarstvu otvara mogućnost da tu firmu uskoro ponudi po upola nižoj ceni.

Ministarstvo privrede je zabranu izveštavanja pokušalo da opravda uredbom Vlade Srbije iz 2014. godine o načinu prodaje kapitala državnih firmi, ali tom uredbom ne zabranjuje se prisustvo ni novinara ni drugih zainteresovanih lica.

Pištaljka je dolazak na otvaranje ponuda zvanično najavila, ali to obezbeđenju zgrade ništa nije značilo.

„Decidno su nam rekli da niko ne može da prisustvuje, ni novinari ni akcionari. Samo učesnicima u kupovini dozvoljen je ulaz“, reklo je obezbeđenje novinarima Pištaljke i uputilo ih da sačekaju na stepenicama dok „neko iz kabineta ne siđe da se obrati“.

Milica Škorić iz pres službe Ministarstva rekla je novinarki Pištaljke da ne može da prisustvuje „prvoj fazi“, jer je ona zatvorena za javnost, iako je njen termin javno objavljen.

Prema rečima Škorić, „druga faza“ ili otvaranje koverti sa ponudama, čiji je termin nepoznat, otvorena je za javnost.

Milica Škorić je portalu poslala i uredbu na koju se poziva, ali u tom dokumentu se nigde ne navodi da je iz bilo koje faze prodaje državnih firmi isključena javnost.

Na insistiranje Pištaljke da im se omoguće informacije o prodaji JRB i ulazak u zgradu, Škorić je prestala da odgovara na pozive Pištaljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari