Novinarska udruženja osuđuju Martinovića 1Foto: N1

Novinarska i medijska udruženja i organizacije najoštrije osuđuju postupak šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, jer je javno prikazao fotografije građana na protestima.

Među njima su i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković.

„Pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu“, ukazuju NUNS, NDNV, Lokal press, Asocijacija onlajn medija i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije podsećaju da su ovi novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su se takođe učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim, napominje se u zajedničkom saopštenju, jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u „Upitniku“, centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije.

Sa zebnjom konstatujemo da je napad došao baš na 18. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije. Paralele koje se mogu povući između devedesetih i vremena u kome živimo su brojne i jezive, konstatuju novinarska i medijska udruženja i organizacije.

U saopštenju se zahteva od poslanika Narodne skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari