„U tom Somboru, svega na volju“. U subotu najviše je bilo novina, primeraka Danasa i knjiga. Kiša i zahlađenje nisu išli naruku akciji Danasa „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“, ali je, ipak, list, a time i knjiga dospeo u ruke mnogih Somboraca. Naime, oni Somborci koji su izašli u centar grada, do zelene pijace ili kafića novine i knjige kupovali su za sebe, ali i za rođake, prijatelje, komšije.


Profesor Dušan Uzelac za akciju Danasa čuo je od kuma koji mu je javio da se uz novine dobija knjiga. Kupio je dva primerka Danasa, a odabrao je knjige za „časove odmora i razbibrigu“. Penzioner Simo Krmar novine je kupio za sebe, a knjigu za ćerku Jovanu, „odličnu studentkinju“. Goran Maksimović, vojno lice, smatra da bi ovakve akcije trebalo češće organizovati, a pridružio mu se ekonomista Miloš Ramić, jer je ovo način da se uz minimalnu cenu dođe do knjige. Književnica Zdenka Feđver dala je veoma kratku ocenu: „Super“. Goran Vujković, trenutno nezaposlen, sa Danasom se družio još od njegovih prvih brojeva, a „i danas je dobar“. Vladislav Kronić, načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave u Somboru takođe je stari čitalac Danasa, a kaže da je sada bolji nego pre tri godine.

Pored Danasovog plavog kombija ispred Gradske kuće u subotu je bio postavljen i štand Gradskog odbora LDP. Komšije su delile materijal sa svojim viđenjem rešenja ekonomskih problema u Srbiji, a profesor Srđan Vlaškalić, član Gradskog odbora LDP, reče da akcija Danasa zaslužuje svaku pohvalu.

– Ovo je, pre svega, plemenita akcija jer narodu je potrebno da se što pre vrati knjizi kao prijatelju. Danas čitam zato što je na građanskoj liniji, što je dobar, analitičan – kaže Vlaškalić.

Borko Popović, student iz Sombora, pun je hvale za akciju Danasa. Pre tri godine, kada je plavi Danasov kombi prvi put gostovao u Somboru, kupio je dva primerka lista i dve knjige, a u subotu se opredelio za naslove „Noge brže od kuršuma“ i „Nije srpski lupati“.

– Danas je ozbiljan list, informativan i analitičan, a moj jedini problem je što nemam dovoljno vremena za čitanje – kaže Popović.

Aleksandar Banić, knjižar iz Sombora, za našu akciju reče „odlično“, a novini je poručio da bude oštrija prema vlastima u Srbiji, „jer Vlada zaslužuje više kritika“ .

Penzioner Rade Ćosović se opredelio za naslov „Nije srpski lupati“, a u novinama hvali reportaže. Manda Prišing je istakla da je Danas i dalje najbolji dnevni list u Somboru. Mladen Varićak, elektrotehničar iz Sombora kaže da je akcija izvanredna, a uz novine uzeo je „Nacionalnu geografiju“.

Pokloni Danasa

Miljani Zrnić, upravnici Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, predstavnici Danasa uručili su komplet knjiga. Danas i somborska biblioteka poodavno uspešno sarađuju i dogovoreno je da se ta saradnja neguje i unapređuje. Knjige su u subotu poklonjene i Domu učenika srednjih škola u Somboru, čija biblioteka ima više od 6.000 naslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari