– Na Ribarevinama je u srijedu počela ugradnja transformatora snage 400/110 kilovata, 150 megavolt ampera, zahvaljujući kojem će biti kvalitenije napajanje strujom na području Bijelog Polja i sjevero-istoka Crne Gore. Budžet za ovaj projekat iznosi 5.397.704,00 evra.


– Ugradnjom transformatora 410/110 kilovata Ribarevine i povezivanjem sa 110 kilovata mrežom, dobijamo još jednu tačku snabdijevanja, čime se rasterećuje transformator 220/110 kilovata u TS Mojkovac i dolazi do poboljšanja naponskih prilika u ovom području, kroz veću iskorišćenost 400 kilovata mreže. Takođe, efikasnije snabdijevanje sjevero-istoka Crne Gore preko 400 kilovata mreže i poboljšanje naponsko reaktivnih prilika, dovodi do smanjenja godišnjih gubitaka u prenosnoj mreži za 0,8 gigavat časova, kazao je direktor bjelopoljske Elektrodistribucije Miloš Konatar.

Početak radova na ovom važnom projektu obilježili su direktor AD ‘’Prenos’’ Zoran Đukanović, direktor Funkionalne cjeline Distribucije Crne Gore Miroslav Vukčević, predstavnik Elektroprivrede Crne Gore Dragutim Martinović i direktor Elektrodistribucije Bijelo Polje Miloš Konatar, na sastanku koji je tim povodom održan sa gradonačelnikom Bijelog Polja Tarzanom Miloševićem.

Osim ovog, dogovoreno je da se započne izrada tehničke dokumetacije i izdavanje urbanističko tehničkih uslova za izgradnju stubnih trafostanica u Potkrajcima, Malom Polju-Rakonje, Voljavcu, Medanovićima, Majstorovini, Cerovu i Ravnoj Rijeci, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije distributivne trafostanice – DTS Nedakusi.

Obaveza opštine je da obezbijedi lokaciju, projektnu dokumentaciju i urbanističko-tehničke uslove za trafostanice, dok će Elektrodistribucija obezbijediti elektromonterske radove. Na ovaj način stvorice se uslovi za kvalitetno napajanje električnom energijom ovih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari