U nizu projekata Opštine Bijelo Polje kojima se želi skrenuti pažnja na ljepote i atraktivnost Lima, urađena je fontana montirana u talasima ove rijeke u blizini glavnog gradskog mosta. Takođe, preuređena je i plaža Vidojevine, a u toku je postavljanje mozaika sa motivima Bijelog Polja od gradskog mosta do početka ulice Slobode, nakon čega će biti urađena terasa nad Limom koja će biti u staklu.


Vodoskok iz Lima privlači pažnju Bjelopoljcima, pogotovo noću kada mlazevi mijenjaju boje. „Nemam ruječi. Ovo je zaista prelijepo. Čovjek samo da stoji i da se divi mostu i fontani. Ovo je kao na razglednici“, kaže Bjelopoljac Dragan Drobnjak.

U okviru projekata kojima se želi skrenuti pažnja na ljepote i atraktivnost Lima, rekonstruisana je i bjelopoljska plaža Vidojevine, sa potrebnim plažnim mobilijarom, gdje se uveliko organizuju dnevne žurke i odbojkaški turniri. Plaža na Vidojevinama sada je jedno od najposjećenijih mjesta u vrelim ljetnjim mjesecima u Bijelom Polju.

– Plaža je preuređena pod pokroviteljstvom predsjednika Opštine Bijelo Polje Aleksandra Žurića, u saradnji sa opštinskom Kancelarijom za mlade i Sekretarijatom za saobraćaj i komunalne poslove, ističe opštinski službenik Vladan Čampar. On kaže da svi koji vole Lim moći će na plaži Vidojevine da provedu ljeto i da uživaju u brzacima ove rijeke, dnevnim žurkama i odbojkaškim turnirima na plaži. „Cilj nam je da istaknemo potencijale Lima, da ukažemo na njegovu ljepotu i da podstaknemo Bjelopoljce da se vrate ovoj rijeci. Ono što je bitno, ovu rijeku treba svi da čuvamo, da ne bacamo smeće u vodu, da je ne zagađujemo. Tako ćemo imati gdje da provodimo ljeto, uz žurke, sport i talase Lima“, kaže Čampar.

A Bjelopoljci, čim su počeli da dolaze na Vidojevine, pokazali su da su majstori za skokove u vodu. ,,Lasta“, ,,prelom“, ,,klupko“, sa izbetonirane skakaonice, ili sa neke od jova pored Lima.

– Lasta je za mene najljepši skok. Vineš se sa visine od dva – tri metra, raširiš ruke i tako letiš, pa kad dođeš do vode skupiš ruke i razbiješ talase. Niko to ne umije bolje od nas Bjelopoljaca. Sviđa mi se kako je uređena plaža. Dugo nijesam dolazio na Lim, ali ću od sada ovdje biti čest gost, kaže Edin Idrizović.

Stariji Bjelopoljci pamte kada im je Lim bio drugo more, kada sup o cijelo ljeto provodili na obalama ove rijeke.

– Umjesto u Budvu, ili smo na Sinjavac, Idriski Lim nam je služio umjesto Ulcinja, a na Sutomore niko ni pomišljao nije. Što kad nam je bilo bliže i bolje da odemo na Patkovu otoku, priča Šele Međedović. On je iz Donjeg grada i uvijek su se, kaže, takmičili sa onima iz gornjeg grada ko je bolji plivač, ko bolje zna da izvede skok u vodu, a posebno je bilo popularno takozvano plutanje u vodi.

– Uđeš u vodu i trudiš se da što duže ostaneš u njoj. Tu je bio neprikosnoven Mijo Bučkić iz Gornjeg grada. Mogo je po cijeli dan da provede u void, priča Međedović.

Ovakvih takmičenja u zadnje vrijeme nije imalo. Nije imalo ni kupača u Limu, ni takmičenja u skokovima u vodu. Sve se u zadnje vrijeme bilo zabatalilo. Na limskim obalama mogli su se jedino vidjeti ribolovci.

I niko drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari