Zahvaljujući humanim donatorima, petrovačka Gimnazija, stradala u prošlogodišnjim poplavama, dobila je sasvim novo lice postavši savremen i funkcionalan obrazovni objekat.

Naime, prethodna godina je za petrovačku Gimnaziju „Mladost“ bila izuzetno teška, jer je velikim delom stradala u poplavi. Nakon ove akcedentne situacije, Škola je organizovala akciju otklanjanja posledica poplave.

U tekuću godinu „Mladost“ je ušla sa osposobljenim spratovima i međuspratovima zgrade, na kojima je u septembru otpočela redovna školska nastava.

Po rečima direktorke Jadranke Cvetković, u Gimnaziji su realizovane mnoge investicije, ali i uručene brojne donacije:

-Naime, japanska Vlada je preko svoje ambasade omogućila rekonstrukciju naše fiskulturne sale, koja je u popotpunosti stradala u poplavi. Ugovor sa njom potpisan je u februaru ove godine, radovi su otpočeli početkom maja, tako da je projekat u potpunosti okončan do polovine jula. Svečano otvaranje fiskulturne sale upriličeno je 1. novembra, na Dan škole, a u poseti nam je bio i ambasador Japana Đuići Takahara. Još jedna od donacija, koja je stigla u naše ruke, a koja je podjednako važna za ovu školu, potiče od organizacije „UNOPS“, koja inače objedinjuje humanitarne donacije skandinavskih zemalja, među kojima prednjači Norveška. „UNOPS“ je sredstva u visini od 4 miliona 130 hiljada dinara uložio u rekonstrukciju prizemlja naše školske zgrade. Ono što je ovu organizaciju možda malo usporavalo u realizaciji projekta, jeste početak sprovođenja investicionih radova, koji su preko Evropske investicione banke i Ministarstva prosvete- Jedinice upravljanja projektom, stigli na kraju i do nas. Vrednost ovih radova iznosila je oko 112 hiljada eura, a odnosila se pre svega na zamenu elektromreže, koja je bila u jako lošem stanju, objasnila je direktorka škole.

U akciju otklanjanja posledica poplava u zgradi petrovačke „Mladosti“, uključila se i Fondacija „Đoković“, koja je u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije opremila kabinet za fiziku. Školi se u jednom trenutku javila i Fondacija „Iskorak“ iz Zaječara, s namerom da pomogne u opremanju kabineta za hemiju. Naravno da postoje radovi koji se zasigurno neće okončati do kraja ove godine, međutim cilj je da se nastava u školi organizuje sa što manje ometanja, za šta je između ostalog neophodna i pomoć profesora i učenika.

Iako se u prethodnom periodu Gimnazija suočila sa mnogim problemima koje je sa sobom nosilo izlivanje Mlave, ova obrazovna ustanova uspela je da prevaziđe iste i aktivno učestvuje kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari