Posle uređenja trim staza na Šetalištu kej ove nedelje počeli su pripremni radovi na uređenju trim-staze na brdu Sarlah u Pirotu. Kupljena je neophodna građa za pravljenje stanica, sprava za vežbanje i ograda, a sledeće nedelje počeće postavljanje ovih objekata na stazi.
Projekat uređenja staze na Sarlahu finansira Skupština opštine sa 170.

Posle uređenja trim staza na Šetalištu kej ove nedelje počeli su pripremni radovi na uređenju trim-staze na brdu Sarlah u Pirotu. Kupljena je neophodna građa za pravljenje stanica, sprava za vežbanje i ograda, a sledeće nedelje počeće postavljanje ovih objekata na stazi.
Projekat uređenja staze na Sarlahu finansira Skupština opštine sa 170.000 dinara.
Autor projekta Nenad Đorđević, profesor fizičkog vaspitanja i trener Karate kluba Proleter, kaže da će biti urađene tri staze u dužini od oko 700 metara.
– Posle uređenja trim-staze na Keju i odličnih rezultata koje je ona dala uradili smo i projekat za uređenje trim staze na Sarlahu. Time bi ovaj prostor koji je na samo pet minuta hoda od centra grada, a koji je trenutno zapušten, oživeo i mogao da se koristi za različite namene – kaže Đorđević.
Staze će biti obeležene po težini, dužini i usponu kako bi se do vrha brda moglo doći različitim putevima. Sadržaji staza biće obogaćeni postavljanjem drvenih sprava za vežbanje. Lakše staze biće namenjene deci i rekreativcima i biće osigurane ogradama, a na strmijim delovima biće postavljeni rukohvati. Strmije, teže staze, biće namenjene sportistima, a strme stene na vrhu moći će da se koriste za planinarenje u slobodno vreme. Restauracijom igrališta, ploče, dobio bi se sportski teren koji bi se mogao koristiti za različite aktivnosti.
– Na ovaj način želimo da afirmišemo zdrav način života čiji je značaj u prevenciji i terapiji kardiovaskularnih bolesti, bolesti prekomerne težine i menadžerskih bolesti nemerljiv. Ovakav interesantan prostor sa sportskim terenom svakako bi afirmisao i mlade da se bave sportom, što kod ove populacije ima višestruke i dugoročne pozitivne efekte – kaže Đorđević.
Staze će biti obeležene različitim bojama. Zelena staza, najlakša, namenjena je rekreativcima i školskoj deci. Ona je najmanjeg ravnomernog uspona i vodi do terena – ploče. Plava staza namenjena je sportistima za trening u brdskim uslovima, a crvena, najstrmija i najteža, namenjena je planinarenju, slobodnom penjanju i ekstremnim sportovima.
– Postavićemo stanice za vežbanje, urediti dečju trim stazu, a svako drvo ćemo obeležiti i postaviti naziv na srpskom i latinskom. Biće to prave učionice na otvorenom sa slikama vrsta životinja koje žive na ovom prostoru. Postavićemo i veštačku stenu, a na samom početku staze biće postavljena tabla sa informacijama i ograda. Sve će to biti postavljeno u prvoj fazi uređenja, a u drugoj fazi planiramo da zajedno sa Tigrom uredimo ploču, koja je ruinirana i ispucala pa ničemu ne služi, i napravimo kvalitetno sportsko igralište. Za treću fazu planira se uređenje zabavnog parka sa različitim penjalicama i alpinističkim programima – kaže Đorđević.
Na sredini staze biće uređen vidikovac na kome će biti postavljena mapa Pirota sa selima i geografskim položajem. Postavljanje sprava počeće u ponedeljak, a Đorđević najavljuje da će do kraja septembra staza biti kompletno uređena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari