Pitanje naslednika generalnog tužioca SAD Alberta Gonzalesa, bez obzira ko to bio, suočeno je se mogućim pretnjama Senata kada je reč o potvrdi kandidature i veoma rđavom reputacijom Ministarstva pravde kojem je neophodno dobro rukovodstvo.
Ostavku Gonzalesa pozdravili su kritičari, koji su taj potez zahtevali mesecima zbog sumnji u njegov kredibilitet.

Pitanje naslednika generalnog tužioca SAD Alberta Gonzalesa, bez obzira ko to bio, suočeno je se mogućim pretnjama Senata kada je reč o potvrdi kandidature i veoma rđavom reputacijom Ministarstva pravde kojem je neophodno dobro rukovodstvo.
Ostavku Gonzalesa pozdravili su kritičari, koji su taj potez zahtevali mesecima zbog sumnji u njegov kredibilitet. Popunjavanje mesta generalnog tužioca moglo bi dovesti do nove nerešene igre između republikanske Bele kuće i demokratskog Kongresa, kažu analitičari, dok imena potencijalnih kandidata izbijaju na površinu.
„Odabir naslednika Gonzalesa biće izazov jer Senat verovatno neće potvrditi nekog ko je kao Gonzales, agresivan u odbrani izvršne moći i sklon tajnosti“, izjavio je Peter Šen, profesor na državnom univerzitetu u Ohaju. Ali, ni Bela kuća neće tako lako omogućiti Kongresu da diktira ko će zauzeti funkciju generalnog tužioca.
Neko kao bivši senator Džek Danfort, na primer, mogao bi biti suviše liberalan za tu funkciju“, izjavio je politički naučnik Kenet Šeril, misleći na republikanskog konzervativca koji čini jezgro Bušovih pristalica. Mnogo intrigantniji izbor, prema rečima Šerila, bio bi senator Džo Liberman, demokratski jastreb iz Konektikata.
Za sada će, sasvim sigurno, Pol Klement voditi Ministarstvo pravde sve dok se ne nađe zamena za Gonzalesa. Među mogućim naslednicima čija se imena pominju, jesu sekretar za bezbednost zemlje Majkl Čertof, bivši pomoćnik generalnog tužioca i federalni sudija koji je imao pravničke sposobnosti koje su Gonzalesu nedostajale. Međutim, Čertof se suočava sa kritikama i pozivima za ostavku, naročito nakon kritika zbog sporog odgovora države posle uragana Katrina 2005. Drugi je senator Otrin Heč iz Jute, visoki republikanac u Pravnom komitetu Senata. Spominje se i ime Ase Hačinsona iz Arkanzasa, konzervativnog bivšeg tužioca SAD, kongresmena i šefa Administracije za borbu protiv narkomanije. Aktuelni zamenik tužioca Kreg Morford, koji je već 20 godina federalni tužilac jedan je od potencijalnih kandidata. Zatim, bivši general Ted Olson, uglađeni konzervativac čija je supruga Barbara stradala 11. septembra 2001. u terorističkom napadu na zgradu Pentagona. Pominju se još i bivši zamenik generalnog tužioca Džordž Terviliger, koji je služio u administraciji Buša starijeg, bivši zamenik generalnog tužioca Lari Tompson i još jedan bivši zamenik generalnog tužioca Džejms Komej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari