Trebalo bi da Olimpijske igre budu nešto uzvišeno, nešto časno i pošteno. Tako je, međutim, bilo u vreme amaterizma. Danas, kada na Igrama važi pravilo „Pobediti ili umreti“, sve je drugačije. Nedozvoljena stimulativna sredstva (doping) polako, ali sigurno razaraju samu ideju Olimpijskih igara. Države i pojedinci ulažu ogromne pare da pronađu stimulans koji se ne može otkriti antidoping kontrolom. Međunarodni olimpijski komitet i Svetske sportske federacije čini se još i više da bi to sprečili. Za sada u tom ratu pobeđuju „novatori“ bez obzira na brojne diskvalifikacije zbog dopinga, čak i olimpijskih pobednika. Konačnog pobednika sigurno neće biti jer će to zlo uništiti samu ideju Olimpijskih igara. Osim ako se MOK ne odluči na povratak izvornoj ideji da Igre budu međunarodno takmičenje sportista pojedinaca i ekipa iz celog sveta, a ne takmičenje država i nacija.

Odavno je, međutim, na scenu stupilo novo sportsko zlo, u slengu nazvano TANKIRANJE. Tank znači rezervoar (na autu ili bilo kojoj mašini). Šta se radi sa rezervoarom? Puni se ili što bi se reklo „tankira“ se. Prevedeno na sportski jezik, puštaš protivnika da te „napuni“ tj. da te pobedi, jer ti tako odgovara, da bi u nastavku takmičenja dobio lakšeg protivnika.

Sve je počelo već petog dana Olimpijskih igara kada je protiv osam igračica badmintona iz Kine i Južne Koreje pokrenuta istraga upravo zbog „tankiranja“ što je izvorno teniski termin koji znači namerno izgubiti (pod sumnjom su bili i naši Tipsarević i Troicki). Ovoga puta, međutim, nije u pitanju zarada na kladionici, na šta se prvo pomisli kada je o tenisu reč. Ne, radi se o tome da izbegneš nekog od opasnih protivnika u završnoj fazi takmičenja. Gledaoci u Vembli Areni su poludeli kada su shvatili da su prvi nosioci činili sve kako bi izgubili protiv parova iz Indonezije i druge ekipe Koreje, te da bi obezbedili sebi lakši žreb u drugoj fazi takmičenja. To se naročito videlo kod Kineza koji imaju najbolju ekipu na svetu. Igrale su do te mere nezainteresovano da je komentator NBS Džon Mekinro rekao: „Ako se ovako nastavi, ljudi će izgubiti bilo kakvo zanimanje za ovaj inače zanimljiv sport“. Sve je otišlo toliko daleko da su sudije morale dati javne opomene i jednima i drugima. Četiri ženska para, dva južnokorejska, kineski i indonežanski izbačena su sa Olimpijskih igara.

E sad, lako je bilo oterati sa Igara badminton ekipe iz Koreje, na primer. Gospodo iz MOK, pošaljite kući Gasola i njegovo društvo iz košarkaške reprezentacije Španije, recimo, ako imate onu stvar. Naime, u poslednjem kolu takmičenja po grupama igrali su Španci i Brazilci. Ko pobedi biće drugi u grupi, a to znači igraće sa ekipom SAD u polufinalu. Španija je bila favorit i vodila 3-4 minuta pre kraja sa 66:57. Pobedio je, međutim, Brazil. Devojke u badmintonu su preterale, promašivale su servise da bi izgubile i zato su kažnjene. Ali, kako kazniti Špance, kad se pred celom dvoranom sklanjaju u svom reketu da bi Brazilci postigli koš. Niko nije mrdnuo prstom zbog te očigledne košarkaške manipulacije rezultatom. Dakle, namerno puštanje da protivnik pobedi u svim je sportovima isto i zove se „tankiranje“. Sankcije za tako nešto su bitno različite. Zašto i dokle tako, gospodo iz MOK?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari