Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je juče da su razgovori sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim otvorilo „novo poglavlje“ u američko-ruskim odnosima, i dodala da to ne znači da SAD dižu ruke od podrške svojim saveznicima.

Sastanak sa Lavrovim na svečanom ručku u Ženevi verovatno je do sada najveći test diplomatske veštine nove američke državne sekretarke od kada je preuzela tu funkciju. Takođe, to je ujedno i prvi test da li spoljna politika Obamine administracije ide u bitno drugačijem smeru u odnosu na period Bušove vladavine.

Sasvim sigurno je da je sastanak u Ženevi bila prilika za poboljšanje odnosa na brojnim frontovima nakon višegodišnjih trvenja i skromnog diplomatskog napretka tokom Bušovog mandata. Prijatnijoj atmosferi je doprinela i odluka NATO sa samita prethodnog dana da obnovi partnerstvo sa Moskvom, koje je bilo narušeno zbog ruske prošlogodišnje vojne intervencije u Gruziji.

Cilj razgovora Klintonove i Lavrova bio je i podupreti napore Obame da se američko-ruski odnosi preusmere na pozitivniji kolosek, predstavljanjem Moskvi paket predloga koji, između ostalog, uključuju i ubrzanje razgovora o oružanoj kontroli i zahtev za pomoć u odvraćanju Irana od nuklearnih aktivnosti. Lavrov, koji je generalno imao loše odnose sa prethodnom američkom državnom sekretarkom Kondolisom Rajs, uoči sastanka sa Klintonovom izražavao je nadu da će u centru pažnje razgovora biti većim delom prioriteti ruske oružane kontrole. Podsećanja radi, Rusi su bili iritirani opiranjem Bušove administracije da pokrene novu rundu pregovora o nuklearnom naoružanju u cilju donošenja sporazuma budući da postojeći ističe krajem godine.

Klintonova se tokom posete Briselu sastala sa takozvanom evropskom spoljnopoltičkom trojkom – Havijerom Solanom, ministrom za spoljnu politiku i bezbednost, komesarom za spoljne odnose EU Benitom Ferero Valdner i šefom češke diplomatije Karelom Švancebergom. Klintonova se prethodno sastala i sa predsednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Peteringom i odgovarala na pitanja mladih iz EU i drugih evropskih institucija povodom odnosa Kremlja i Bele kuće. Klintonova je opisala Evropu „ključnim partnerom“ SAD u borbi protiv terorizma i klimatskih promena, ali i izlaska iz ekonomske krize. Imamo dugu listu pitanja gde ćemo pokušati da ostvarimo saradnju, istakla je Klintonova i ukazala na neizbežna neslaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari