Cene nafte su skočile pošto predstavnici najvećih proizvođača i vodećih potrošača sveta nisu uspeli da na vanrednim pregovorima tokom vikenda u Džedi donesu pravu odluku. Cena avgustovske isporuke lake sirove nafte iz SAD povećala se za 1,89 dolara, te sada iznosi 136 dolara po barelu, dok je cena sirove nafte londonskog Brenta porasla za 1,29 dolara i sada iznosi 136,15 dolara po barelu.

Cene nafte su skočile pošto predstavnici najvećih proizvođača i vodećih potrošača sveta nisu uspeli da na vanrednim pregovorima tokom vikenda u Džedi donesu pravu odluku. Cena avgustovske isporuke lake sirove nafte iz SAD povećala se za 1,89 dolara, te sada iznosi 136 dolara po barelu, dok je cena sirove nafte londonskog Brenta porasla za 1,29 dolara i sada iznosi 136,15 dolara po barelu. Cene nafte skočile su uprkos obećanju Saudijske Arabije da će od jula povećati dnevnu proizvodnju za 200.000 barela. Rekordne cene nafte uzrokovale su skok cena goriva, što je uticalo na povećanje životnih troškova širom sveta.
Ribari, vozači kamiona i potrošači širom Evrope i Azije protestuju zbog porasta cene benzina pošto su cene nafte skočile za 40 odsto od početka godine. Ova situacija primorala je Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika nafte, da sazove samit u Džedi kojem su prisustvovali predstavnici najvećih svetskih proizvođača nafte da bi vodili dijalog o ovom problemu. Uoči tog sastanka, Saudijska Arabija je obećala povećanje ukupne dnevne proizvodnje na 9,7 miliona barela do kraja jula.
Međutim, ukoliko se ostale članice proizvođačkog kartela Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) ne obavežu na povećanje proizvodnje, tržište je procenilo da potez Saudijske Arabije neće biti dovoljan da bi bila zadovoljena sve veća potražnja za naftom, posebno u zemljama u kojima se ekonomija brzo razvija, poput Kine i Indije. Cene nafte i dalje su visoke zahvaljujući i činjenici da su naftna polja u Nigeriji, kojima operiše Ševron i Rojal Dač Šel, i dalje zatvorena zbog prošlonedeljnih napada. Saudijska Arabija i članice OPEK tvrde da na tržištu nema nestašica nafte i za skok cena krive finansijske špekulacije i pad dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari