U prethodna dva dana i noći građani nisu mogli da dišu usled neprijatnih mirisa koji su se osećali u vazduhu. Ipak, aparati opštinskog monitoringa nisu pokazivali prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih materija. Međutim, u pančevačkom vazduhu tokom jučerašnjeg prepodneva i noći između četvrtka i petka, povećane su koncentracije ukupno redukovanog sumpora i praškastih materija.

U prethodna dva dana i noći građani nisu mogli da dišu usled neprijatnih mirisa koji su se osećali u vazduhu. Ipak, aparati opštinskog monitoringa nisu pokazivali prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih materija. Međutim, u pančevačkom vazduhu tokom jučerašnjeg prepodneva i noći između četvrtka i petka, povećane su koncentracije ukupno redukovanog sumpora i praškastih materija. Na mernom mestu Vojlovica u 23 časa koncentracija benzena dostigla je 15,3 mikrograma po metru kubnom, dok je juče ujutru u šest sati iznosila pet mikrograma po metru kubnom.
Prema rezultatima merenja aparata opštinskog monitoringa koncentracija ukupno redukovanog sumpora tokom noći između četvrtka i petka i jučerašnjeg prepodneva je varirala, ali se uglavnom kretala oko sedam mikrograma po metru kubnom vazduha. Koncentracija praškastih materija tokom noći dostigla je 90,5 mikrograma po metru kubnom, a juče, u šest sati ujutru, 72 mikrograma po metru kubnom. Službu za obaveštavanje i uzbunjivanje u Pančevu tokom prethodne dve noći pozivalo je više desetina građana, koji su se žalili na aerozagađenje, nakon čega je obavešten Sekretarijat za zaštitu životne sredine Opštine Pančevo. U fabrikama južne industrijske zone, dežurnima u ovoj službi je rečeno da nije bilo nikakvih problema u tehnološkim procesima, koji bi mogli izazvati povećanu koncentraciju štetnih materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari