Rusija je juče još jedanput negirala da je umešana u smrt bivšeg špijuna KGB-a Aleksandra Litvinjenka. „Nadamo se da će kao rezultat pravnog procesa sve besmislene tvrdnje o navodnoj umešanosti Rusije biti rasterane jednom za svagda“, kazao je portparol Ministarstva inostranih poslova Aleksander Lukaševič komentarišući navode Velike Britanije da poseduje dokaze da ruska vlada stoji iza smrti Litvinjenka.


Sudija Robert Oven je rekao na saslušanju pre dva dana da se očekuje da istraga počne u maju, a već sada se strahuje da će uslediti novo zahlađenje odnosa Britanije i Rusije. Polemika o tome da li je Litvinjenko radio za britansku obaveštajnu službu MI6 ili za Španiju obeležilo je saslušanje u Londonu čiji je cilj da se postavi okvir za istragu o smrti Litvinjenka, koji je umro 2006. u bolnici u Londonu tri nedelje pošto je u londonskom hotelu popio čaj u kojem je navodno bio radioaktivni izotop polonijum-210.

Noć pre nego što je u društvu Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna popio čaj, prema tvrdnjama Ovena, Litvinjenko se sastao sa svojim nadređenim iz MI6 poznatim pod kodiranim imenom „Martin“.

Advokat Hju Devis koji savetuje sudiju u pretresu, rekao je da procena poverljivog materijala koji je dala britanska vlada omogućava da se traži odgovornost ruske države za trovanje Litvinjenka. Nil Garnam, advokat britanskog ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je na saslušanju da ne može „ni da potvrdi ni da negira“ da je Litvinjenko radio za britanske službe.

Ben Emerson, pravni zastupnik Litvinjenkove udovice Marine, pak tvrdi da je ovaj bio registrovani i plaćeni agent Velike Britanije u vreme smrti i da je trebalo da pomogne španskim obaveštajcima u istrazi o organizovanom kriminalu u Rusiji. „Odnosi između Litvinjenka i njegovih nadređenih u MI6 dovoljan su razlog za britansku vladu da se zapita da li je MI6 pravilno procenio rizike pre nego što je poslao agenta na zadatak“, kazao je Emerson.

Litvinjenko je navodno pomagao španskom tužiocu za organizovani kriminal Hoseu Grindi Gonzalesu, a za usluge je primao novac „na ruke“ i preko bankovnog računa. Kao agent španske obaveštajne službe Litvinjenko je planirao put za Madrid zajedno sa Lugovojem, članom ruske Federalne službe bezbednosti kome ruske vlasti stavljaju na teret ubistvo Litvinjenka.

Prema navodima Emersona, Litvinjenko je, kada je primljen u bolnicu, telefonom razgovarao sa Lugovojem o planiranom putu u Španiju da bi sakupili informacije za španskog tužioca koji je istraživao „spregu ruske mafije sa Kremljom i Vladimirom Putinom“. „Objasnio mu je tada da je bolestan i da neće moći da putuje“, rekao je Emerson. I Lugovoj i Kovtun, bivši agent KGB, sa kojim je, takođe, pio čaj u hotelu negiraju ikakvu umešanost u ubistvo, ali i odbijaju da budu izručeni britanskim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari