Javnobeležnićka mreža u Srbiji se razvija, pa je tako i opština Novi Bečej dobila svog prvog notara. Građani opštine Novi Bečej od 20. aprila i zvanično imaju svog javnog beležnika. To znači da više neće morati da putuju do Bečeja, kako je to do sada bio slučaj, već će sve svoje poslove oko overe javnih isprava moći da završe na jednom mestu, u svojoj opštini.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Notarsko zvanje za rad u Novom Bečeju stekao je Dimitrije Nikolić, čija se kancelarija nalazi u neposrednoj blizini zgrade opštine, preko puta suda. Objašnjavajući koje usluge pruža jedan javni beležnik, Nikolić kaže da su to prvenstveno ugovori o prometu nepokretnosti.

– Javni beležnik je nadležan da vrši overu javnih isprava kod ugovora, recimo o kupoprodaji, o poklonu, što smo do sada ove nedelje najčešće imali, ali isto tako i kod upisa založnog prava. Ovde ima dosta stanovnika koji se bave poljoprivredom, a da bi ostvarili određena sredstva iz kredita, koji se dobijaju iz pokrajinskih fondova, izlazimo im u susret, radimo uslužno sačinjavanje beležničkih zapisa vezano za založne izjave, kako bi se ispunila forma i sve ono što se traži kod ostvarivanja prava na kredit – kaže Nikolić.

Pravo građana da u svom mestu izvršavaju overu svih potrebnih isprava, izuzetno je bitna stvar, smatra Tamara Ivanišević, načelnica Opštinske uprave.

– Očekujemo da će se smanjiti gužva, povećati pristupačnost, da će notar imati dovoljno vremena da izađe građanima u susret, pre svega, savetodavno, kao i da će u kraćem vremenskom roku moći da izvrši svoj posao, odnosno da overi sve izjave za kojima građani imaju potrebu i na taj način da im uštedi vreme, kako bi brže i lagodnije obavili svoj posao – ocenjuje Ivaniševićeva.

Radno vreme kancelarije notara u Novom Bečeju, koja se nalazi u Ulici Žarka Zrenjanina bb je radnim danima od 9 do 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari