Novobečejci žele zelenu opštinu punu dece i zaposlenih roditelja 1Foto: Pixabay

Opština Novi Bečej sprovela je sredinom prošle godine online anketu o javnom zdravlju, kako bi na najdirektniji način bile procenjene zdravstvene potrebe stanovnika i ocenjeno njihovo zdravstveno stanje. Ovih su dana objavljeni rezultati.

U anketi su učestvovali meštani Novog Bečeja ali i okolnih sela, različitih starosnih grupa, stepena obrazovanja i pola.

Kvalitet života u svojoj sredini Novobečejci koji su popunili anketu ocenjuju srednjom ocenom 2,45.

Najsrećniji i najzadovoljniji su najmlađi i najstariji stanovnici opštine, a najmanje zadovoljni su mladi. Nisu zadovoljni ni nezaposleni i siromašni.

Faktori koji umanjuju kvalitet života u opštini Novi Bečej, prema anketi, su neispravna voda, zagađena reka i divlje deponije, kao i nedostupnost zdravstvene zaštite, nezaposlenost, korupcija i loši putevi.

Građani su ocenili da u manjoj meri loš kvalitet života uzrokuje i buka, loše organizovan javni prevoz, divlja gradnja, ulični kriminal i siromašan kulturni i društveni život.

Takođe, građani navode da loš uticaj na kvalitet života ima i neizgrađena kanalizacija, odnosno nedostatak kanalizacione mreže, uticaj politike u različitim sferama života, neadekvatno odlaganje otpada, nedostatak kapaciteta u vrtićima.

Stanovnici opštine Novi Bečej procenili su da bi poboljšanju kvaliteta života u najvećoj meri doprineli besplatni pregledi za sve i veći stepen bezbednosti i zdravlja na radu, kao i više kvalitetnih radnih mesta, ali i više zelenila.

Pored toga, kvalitet života bi se povećao većom bezbednošću i boljom kontrolom komunalnog reda. Poboljšanju kvaliteta života doprinelo bi i više kulturnih događaja, uređenije zgrade, kao i više sportskih terena i biciklističkih staza.

Stanovnici Novog Bečeja, prema rezultatima ankete, želeli bi da žive u opštini

koja je čista, zelena, puna dece i zaposlenih mladih roditelja. Da bi se to i desilo, Novobečejci smatraju da bi trebalo ulagati u obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, socijalnu zaštitu i životnu sredinu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari