Novogodišnji vašar u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: Senad Župljanin

Nekoliko stotina proizvođača učestvuje na Novogodišnjem vašaru u Novom Pazaru, koji je počeo minulog petka.

Zbog pandemije korona virusa, ova tradicionalna privredno – turistička manifestacija održava se na otvorenom.

Sva prodajna mesta, na čuvenim novopazarskim pijacama,besplatno su ustupljena proizvođačima iz ovog grada i okolnih opština.

Nekoliko stotina tezgi dato je, na petodnevno korišćenje, učesnicima iz Novog Pazara, a preostalih 50 slobodnih mesta ponuđeno je proizvođačima iz drugih delova Srbije.

-Najviše ima proizvođača tekstila, 95 odsto, a ostalo su proizvođači obuće, sitne galanterije od drveta i poljoprivrednika, koji prvi put, na ovakvoj manifestaciji, nude svoje proizvode. Svi su prihvatili vašarska pravila prodaje i cene svojih proizvoda snizili od 20 – 50 odsto. Te cene su nam garant da ćemo imati puno ljudi sa strane, koji će ovde ostaviti svoj novac. Vašarska ponuda je benefit i za kupce i za proizvođače – kaže rukovodilac Gradskog odeljenja za privredu Rastko Arsenijević.

Arsenijević ističe da je, za prva dva dana manifestacije, interesovanje za učestvovanje pokazalo desetak proizvođača iz Sjenice, Nove Varoši i Raške. Očekuje da će da kraja manifestacije „interesovanje izlagača iz okolnih opština, sigurno, biti veće“.

Prvog dana, izostala je veća očekivana poseta Vašaru, ali su zato dani vikenda sve nadoknadili. Procenjuje se da u oba dana bilo po nekoliko hiljada posetilaca.

Tradicionalno, kupci najveće interesovanje pokazuju za kupovinu džins odeće, koju najkvalitetnije proizvode u Novom Pazaru.

Organizator Novopazarskog vašara je lokalna samouprava, a na inicijativu privrednika iz ovog grada.

Do pojave pandemije korona virusa, i ovaj i Letnji vašar, održavani su u sportskoj hali „Pendik“.

Na kraju obe manifestacije organizuje se humanitarna akcija, namenjena siromašnim porodicama i deci sa posebnim potrebama.

Sa ovog Novogodišnjeg vašara, prikupljena pomoć ide mentalno nedovoljno razvijenoj deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari