Novopazarska „Gradska čistoća“ nastavlja program upravljanja otpadom 1Foto: Pixabay/Vlad Vasnetsov

JKP „Gradska čistoća“ početkom narednog meseca, za predstavnike nevladinog sektora, organizovaće radionice o programu i značaju upravljanja otpadom u ovom gradu.

To je deo aktivnosti u okviru prekograničnog projekta „Best – saradnja u upravljanju otpadom“, koji sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i novopazarska „Gradska čistoća“ u Srbiji i Centar za ekološka ispitivanja (CETI) i opština Mojkovac u Crnoj Gori, a finansira Evropska unija preko IPA II.

U okviru projekta deli se i oprema za primarnu selekciju reciklažnog otpada.

Podela je počela pre pola godine, kada je Komunalno preduzeće dobilo 1.500 posuda od po 120 litara,

Akcijom će biti obuhvaćeno 750 domaćinstava, jer će svako dobiti po dve raciklabilne posude.

Do sada je podeljeno 500 specijalizovanih posuda, a prioritet su imala dva urbanistički sređena naselja, Lug i Parice, sa širokim ulicama gde kamioni mogu nesmetano da prilaze i odvoze smeće. Do kraja godine biće raspodeljeno preostalih hiljadu posuda.

Iz „Gradske čistoće“ su najavili, kada je oprema stigla u aprilu, da će korisnici njihovih usluga imati umanjene račune za 10 odsto kao redovne platiše.

Nabavka opreme za slekciju otpada biće nastavljena za sva urbanizovana naselja i planirano je da ih do 2030.godine bude 23 hiljade.

Realizacija projekta počela je u aprilu prošle i trajaće do istog meseca sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari