Novopazarske NVO: Izjava ministra Vulina neodgovorna, uvredljiva i diskriminatorska 1Foto: FoNet/MUP Srbije

Novopazarske nevladine organizacije, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Urban-in i Kulturni centar Damad, reagovale su na odluku o izboru kandidata za osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice, među kojima nema nijednog Bošnjaka.

U zajedničkom saopštenju su naveli da javnost zahteva odgovore na pitanja i „ako izostanu, javnost, građani, organizacije civilnog društva i sve relevantne institucije, će ostati u uverenju da je razlog odbijanja, upravo, nacionalna pripadnost mladih Bošnjaka, koji su konkurisali“. Izjavu ministra policije Aleksandra Vulina da je za izbor kandidata bila ključna profesionalna, a ne nacionalna pripadnost, ocenili su kao „krajnje neodgovorna, uvredljiva i diskriminatorna“.

Ove tri nevladine organizacije podsetile su na neproporcionalnu zastupljenost pripadnika bošnjačke zajednice u državnim organima i službama.

Konkurs za prijem kandidata za osnovnu obuku vatrogasaca, na kojem mesta nije bilo za Bošnjake, oštro su kritikovali i ocenili kao diskriminatorski, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i bošnjačke političke partije.

BNV je, uz osudu rezultata konkursa, da na spisku od 290 izabranih kandidata ne,ma Bošnjaka i da je. na konkursu. Učestvovalo njih dvadesetak.

MUP Srbije je u svom reagovanju, na oštre optužbe, saopštilo da se na konkurs za prijem 300 kandidata prijavilo „edam puta više“ 2.129 građana i da se među 1.849 onih koji nisu prošli selekciju, ne nalaze samo Bošnjaci već i Srbi, Mađari, Rumuni i pripadnici drugih nacionalnosti.

Iz MUP je poručeno i da su uvređeni izjavama bošnjačkih zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari