Novopazarske NVO osudile napad na porodicu Aličković 1Zgrada suda Foto: S. Novosel

Novopazarske nevladine organizacije najoštrije su osudile napad na porodicu Aličković iz ovog grada.

U zajedničkom saopštenju su ocenili da se radi o nasilničkom činu, koji pokazuje da se na ulicama i u kućama u ovom gradu “više niko ne može da se oseća sigurno i bezbedno”.

Izrazili su zabrinutost, što se novopazatska policija nije oglasila o ovom slučaju ni posle tri dana, niti ima informacija šta je preduzeto.

Od policije zahtevaju da “profesionalno i odgovorno prikupi dokaze o napadu” i da javnost bude blagovremeno obaveštena o svim preduzetim merama.

Potpisnici saopštenja zahtevaju od MUP, nadležnog tužilaštva i institucija da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere i “da, ubuduće svojim profesionalnim delovanjem, garantuju bezbednost zajednice i sigurnost svih građana i građanki Novog Pazara”.

“Ukoliko nadležni organi i institucije ne reaguju brzo, efikasno i adekvatno, svi građani, a naročito žene koje preživljavaju bilo koji vid nasilja i šikaniranja biće obeshrabreni da prijavljuju nasilje, a odgovor institucija doživljavaće kao zaštitu nasilnika, a ne žrtave” – ocenilo je, u saopštenju, osam nevladinih organizacija iz Novog Pazara.

Incident se dogodio u nedelju, 2. jula, u novopazarskom naselju Lug.

Tada je na ulici, a onda i u dvorištu porodične kuće napadnut director humanitarne organizacije “Svetionik” Mirza Aličković.

On je napadnut i verbalno i fizički, naočigled supruge i maloletne dece.

Novopazarsko Osnovno tužilaštvo je, danas, na svom sajtu, objavilo šturo saopštenje o nedeljnom napadu na porodicu Aličković.

U saopštenju, koje je potpisala Azra Fetahović, vd osnovnog tužioca, navodi se da je danas tom tužilaštvu dostavljena krivična prijava protiv tri lica, zbog sumnje das u počinili nasilničko ponašanje, das u dostavljeni I spisi predmeta iz Prekršajnog suda I da je postupajući tužilac osumnjičenima uputio poziv za saslušanje.

Tužilaštvo se, prethodno, na osnovu prukupljenih dokaza, izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela.

Sa takvom odlukom dežurnog tužioca nije se složio dežurni sudija Prekršajnog suda i vratio je Osnovnom tužilaštvu na ponovno razmatrabhe, jer je smatrao da u incidente ima elemenata za krivično gonjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari