Novopazarski Bezistan: Kafana li je, muzej li je? 1Foto: S. Novosel

Južni deo Novopazarske tvrđave, poznat pod nazivom Bezistan, biće tri decenije pod zakupom i nastaviće da radi kao ugostiteljski objekat.

Najkraći je sadržaj oglasa koji je gradska uprava raspisala za taj kulturno-istorijski objekat od posebnog značaja.

Prikupljanje pisanih ponuda, za objekat od 98 kvadrata koji se u katastru vodi kao poslovni prostor – zgrada ugostiteljstva, trajaće do početka narednog meseca. U oglasu je navedeno da se može koristiti samo za ugostiteljsku delatnost i da je najniža prosečna cena mesečne zakupnine 882 eura., uz revidiranje mesečnih cena zakupnina svakih pet godina.

Budući zakupac za sve radove moraće da ima saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, od lokalne samouprave neće imati pravo da traži da mu refundira ili odbije od zakupnine sredstva uložena u adaptiranje i renoviranje objekta. Da učestvuju na oglasu imaju samo preduzetnici i pravna lica, koja dostave idejno rešenje sa ciljevima projekta unapređenja turističke ponude grada i očivanja ambijentalne celine Novopazarske tvrđave sa Starom čaršijom i biznis plan.

Tako će Bezistan nastaviti zakupaćki staž i nakon restaruracije, koja je u toku. Na njemu su vieš od pet decenija radili ugostiteljski objekti različitih namena i prešao je put od davanja na korišćenje, preko davanja pod zakup pa do privatnog vlasništva, jer kad je privatizovano Ugostiteljsko preduzeće „Lipa“ novi vlasnik je postao i gazda Bezistana. Bila je tu i kafanica i restoran i striptiz bar i diskoteka, koja je jedva iseljena sa tog prostora.

Više od deceniju lokalna samouprava je sudskim putem dokazivala da joj pripada taj objekat i konačno Bezistan je prošle godine vraćen u vlasništvo grada.

Objekat je godinama propadao. Na kraju je postao stecište narkomana i lutalica. Još 2018.godine republička građevinska inspekcija je naložila njegovo zatvaranje, jer je pretilo obrušavanje. Sve do prošlog leta bivši vlasnici i zakupci su se oglušivali o tu narednu. Objekat je potpuno devastiran i pre nekoliko meseci počeli su sanacija i restauracija. Zajednički projekat Turističke organizacije Novog Pazara (TONP) i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz 18 miliona finansijske pomoći Ministarstva turizma i gradske uprave.

U toku je prva faza. Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija. Prvo se radi sanacija ogradnog dela, koji je najugroženiji, a onda slede konzervatorsko-restauratorski radovi na licima bedema. Sve će pratiti arheološki radovi.

Sve ovo rečeno je kada su počeli radovi na sanaciji. Tada je direktor TONP Dejan Belojica naglasio da će nakon tih poslova „grad obogatiti svoj kulturni sadržaj transformacijom ove istorijske lokacije u muzej na otvorenom“.

Informacija o davanju u zakup južnog dela Novopazarske tvrđave za nastavak ugostiteljske delatnosti, iznenadila je i građane i stručnu javnost.

Bezistan i dalje uživo nastavlja sa onom staropazarskom meraklijskom pesmom „Kad pogledam sa Bezistan kafane…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari