Ove sedmice na Pravno-ekonomskom fakultetu Univerziteta Novi Pazar, završava se dodatna nastava kojom se završava i usaglašavanje programa sa Bolonjskom deklaracijom. S obzirom na to da je nastava na najmlađem univerzitetu u Srbiji krenula sa zakašnjenjem, jer je Univerzitet odlukom Vlade Srbije osnovan 30.

Ove sedmice na Pravno-ekonomskom fakultetu Univerziteta Novi Pazar, završava se dodatna nastava kojom se završava i usaglašavanje programa sa Bolonjskom deklaracijom. S obzirom na to da je nastava na najmlađem univerzitetu u Srbiji krenula sa zakašnjenjem, jer je Univerzitet odlukom Vlade Srbije osnovan 30. oktobra, predavanja su držana pojačanim intenzitetom i ono što je predviđeno za prvi semestar uspešno je okončano. Za oko 300 brucoša na pet studijskih grupa Pravno-ekonomskog, Filozofskog i Fakulteta tehničkih nauka, ispitni rok počinje 20. januara i trajaće do 20. februara.
Adem Vrcić, iz službe Rektorata, kaže da su u toku pripreme za drugi semestar, koje podrazumevaju i obezbeđivanje profesorskog kadra. U toku je konkurs za profesora matematike, a slede i novi za ostale profesore.
I na Internacionalnom univerzitetu studira se po Bolonjskoj deklaraciji. Na 28 studijskih grupa, četiri fakulteta, ima oko 500 studenata prve godine. Za njih će ispitni rok trajati od 5. do 16. februara. Školarina na ovoj visokoškolskoj ustanovi je od 900 do 1.200 evra i plaća se u nekoliko rata do kraja tekuće školske godine. Studenti prvi put ispit polažu besplatno, za drugi izlazak plaćaju 10 evra, a u slučaju da im se desi da ispit polažu više puta, uplata se povećava za 10 eura.
Elma Šabanović, PR menadžer na Internacionalnom univerzitetu, ističe da je prema Bolonjskoj deklaraciji obaveza da studenti ocenjuju svoje profesore i da se to kod njih realizuje od početka. Studenti ocenjuju redovnost održavanja predavanja, da li predavači znaju kvalitetno da im prenesu znanje, da li imaju dobru komunikaciju… Profesor koji dobije negativnu ocenu „u dalju proceduru ide kod Rektorskog veća“.
– Pored toga što najbolje studente nagrađujemo besplatnim studiranjem sledeće školske godine, oni učestvuju u nastavi kao demonstratori i imaju prednost pri zapošljavanju na našem Univerzitetu. Skoro na svim našim studijskim grupama već imamo asistente koji su diplomirali kod nas na Univerzitetu – ističe Šabanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari