U Jablaničkom okrugu, – od Leskovca, do Vlasotinca i Crne Trave, Bojnika, Lebana i Medveđe, gotovo svakodnevno se evidentiraju protesti radnika, a godišnje se registruje dvadesetak masovnih obustava proizvodnje.
– U Ginisovu knjigu rekorda bi, na primer, po dužini štrajka mogli da uđu Metalna industrija „Mašinoteks“ i „Cvećara“.

U Jablaničkom okrugu, – od Leskovca, do Vlasotinca i Crne Trave, Bojnika, Lebana i Medveđe, gotovo svakodnevno se evidentiraju protesti radnika, a godišnje se registruje dvadesetak masovnih obustava proizvodnje.
– U Ginisovu knjigu rekorda bi, na primer, po dužini štrajka mogli da uđu Metalna industrija „Mašinoteks“ i „Cvećara“. Metalci su u štrajku dve godine i dalje ne odustaju. U tom kolektivu je 70 radnika-štrajkača dobilo otkaz i već imamo prve presude u njihovu korist – kaže Ivan Jovanović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Jablaničkog okruga.

Novi izgled sindikata

Najkasnije za dve nedelje biće završena adaptacija zgrade Saveza samostalnih sindikata Jablaničkog okruga koja je sagrađena daleke 1959. godine. U adaptaciju se ulaže dva miliona dinara, a sredstva je obezbedio sam sindikat od članarine i zakupa dela tog objekta.

Na jugu Srbije pogoršan je položaj radnika posle privatizacije, a u dvadesetak slučajeva, odnosno u svakom trećem privatizovanom kolektivu, raskinuti su kupoprodajni ugovori.
Novi vlasnici, koji su katkad kupovali firme čiji program uopšte nisu poznavali, ne poštuju dogovor, radnici su ostajali bez minimalnih zarada, a obećanja o ulaganju velikih sredstava u privatizovane firme samo su deklarativna. Nažalost, posle raskida ugovora, ostalo je mnogo nerešenih pitanja, jer sami radnici nisu mogli da prevladaju ogromne teškoće.
– U Jablaničkom okrugu je vrlo mali broj kolektiva uspešno privatizovan. Primeri za pohvalu su „Mladost“, „Livnica“, FPL i još nekoliko firmi – ocenjuje Jovanović.
Prema analizi sindikata, od trenutka započinjanja privatizacije, bez posla je ostalo između četiri hiljade i pet hiljada radnika. Samo je, na primer, lane pravna služba sindikata podnela pet hiljada tužbi zbog povrede prava radnika. U gotovo svim slučajevima, radnici su vraćeni na posao, odnosno novopečene gazde su gubile sporove, ali često ne žele da izvrše ni pravosnažnu izvršnu presudu.
U sindikatu smatraju da su suđenja duga, jer traju i dve godine, a sa druge strane, nedopustivo je da radnici ostanu bez radnog mesta samo zato što su tražili neko pravo koje je zakonodavac predvideo.
Inače, Savez samostalnih sindikata za područje šest opština Jablaničkog okruga uoči prvomajskih praznika uveliko obavlja pripreme za zajednički, jedinstveni protest, radnika iz svih krajeva Republike, koji treba da se prvog maja organizuje u Beogradu.
– Mi se, za razliku od političara, ne bavimo demagogijom, ne pričamo prazne priče, nego razmatramo najvažnija, životna pitanja zaposlenih. U prvom planu je sam položaj radnika, uslovi rada, plate, ali i ostala prava koja su definisana zakonom i kolektivnim ugovorima. Naša je ocena da nadležni državni organi nisu učinili dovoljno da se ublaži težak položaj radnika, a zna se da su upravo oni najveći gubitnici tranzicionih promena u zemlji – kaže Ivan Jovanović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari