Novosađani se okupili u Železničkom parku u znak podrške ljudima u Loznici: Ako se usvoji novi prostorni plan i dozvoli izgradnja rudnika, počinju blokade 1Foto: Danas/A. L.

Građanke i građani Novog Sada okupili su se danas u Železničkom parku nešto pre 10 časova zbog protivljenja projektu izgradnje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.

Pozivi na okupljanje deljeni su sinoć na društvenim mrežama posle velikog protesta u Valjevu u ponedeljak.

Ekološka aktivistkinja Biljana Gelić iz Novog Sada, kaže da je ovo pre svega skup podrške, koji bi mogao da se pretvori i u blokade, ako se danas u lokalnom parlamentu u Loznici usvoji prostorni plan kojim će se omogućiti izgradnja rudnika litijuma u dolini Jadra.

– Mi smo se skupili i čekamo vesti iz Loznice. Nikakav protest nije u pitanju, nego spontano okupljanje zbog moguće blokade. Ako padne Jadar i tamo se otvori rudnik, već čeka četrdeset novih rudnika koji nameravaju da nam otvore, to je 40 novih jalovišta, 40 novih fabrika i zagađivača. Jednostavno neće nas biti. Neće biti Srbije – rekla je Gelić.

Negde oko 11 časova aktivistima u Novom Sadu je javljeno iz Loznice da prostorni plan kojim bi bilo omogućena izgradnja rudnika litijuma nije uvršten u dnevni red Skupštine opštine.

Oko stotinjak građana tako se u miru razišlo i blokada saobraćajnica nije se dogodila.

Građani i aktivisti koji se protive projektu „Jadar“ okupili su se ispred Skupštine grada Loznice pošto su dobili informaciju da bi na sednici trebalo da bude usvojen Prostorni plan posebne namene za projekat “Jadar”.

Ranije je Udruženje građana „Ne damo Jadar“ koje okuplja prvenstveno stanovnike Gornjih Nedeljica i okoline gde je planirana gradnja rudnika i koje je predvodnik svih protesta do sada, najavilo je da će danas ukoliko Skupština opštine Loznice bude razmatrala prostorni plan kojim se dozvoljava gradnja rudnika, pozvati građane na momentalno okupljanje kod zgrade opštine.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari