Novosadska opozicija traži ostavke gradonačelnika i direktora Vodovoda zbog nematoda u vodi za piće 1Foto: Pixabay/ID 947051

Sve opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada zatražile su danas ostavke gradonačelnika Milana Đurića i direktora JКP „Vodovod i kanalizacija“ Uroša Lončara.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju sedam odborničkih grupa, ostavke su zatražene zbog potvrđenog prisustva valjkastih crva nematoda u novosadskom sistemu vodosnabdevanja, što shodno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Srbije znači da voda mora biti proglašena tehničkom, odnosno da nije za piće.

Suprotno odredbama ovog pravilnika JKP „Vodovod i kanalizacija“ vodu je proglasilo ispravnom za piće.

Opozicione odborničke grupe podsećaju da je u dogradnju novosadske Fabrike vode uloženo 14 miliona evra za postrojenje za ozonizaciju i GAU filtere sa aktivnim ugljem koje, između ostalog treba da služe i za uništavanje nematoda.

„Jedini način da nematode prođu takvu barijeru i ne budu uništene tokom prerade je da su ta postrojenja oštećena zbog nestručnog održavanja i rukovanja“, dodaje se u saopštenju.

Podseća se i da je direktor Vodovoda već šest meseci ostavio preduzeće bez šefa Sektora vodovod, dok je šef Sektora za kontrolu kvaliteta vode ekonomske struke, umesto hemijske.

„Odgovornost gradonačelnika Novog Sada vidimo u tome što je prilikom izbora direktora, a zatim i rukovodstva ovako važnog komunalnog preduzeća, umesto stručnosti i biografije, presudna bila članska karta SNS i brojnost sigurnih i kapilarnih glasova“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale odborničke grupe „Nada za Novi Sad – Novi DSS – POКS“, „Кreni promeni Novi Sad“, „Srbija centar – Bravo Novi Sad“, „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak“, „Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret“, „Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Zeleno levi front“, „Grupa građana Heroji – Miša Bačulov“ i odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari