Novosadski studenti prenoćili u zgradi Rektorata, ne dozvoljavaju održavanje izbora 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Desetak studenata neformalne grupe Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) ušlo je sinoć u zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i blokiralo je, pa izbori za Studentski parlament FIlozofskog fakulteta nisu počeli jer biračko mesto nije otvoreno.

Studenti su najavili da tamo ostaju do daljnjeg, a aktivistkinja Mila Pajić za Betu je potvrdila da je noć prošla mirno, da su u zgradi i dalje prisutni brojni pripdnici obezbeđenja, kao i da izborno mesto nije otvoreno.

„Koliko mi znamo, možda su seli u neku kafanu, ali ovde nisu“, rekla je i dodala da će njihovi naredni potezi zavisiti od toga hoće li im se javiti neko iz Izborne komisija ili možda rektor Univerziteta.

„Čekamo da dobijemo makar neki odgovor, pa ćemo da vidimo šta ćemo. Čekamo da vidimo hoće li iko da reaguje na sve ovo i da li njima smeta što smo mi u Rektoratu, ili možemo ovako do prekosutra“, izjavila je ona.

Studenti su po drugi put blokirali zgradu Rektorata jer, kako su naveli, izbori za Studentski parlament FFUNS mogu da se održe samo i jedino u zgradi tog fakulteta.

STAV se protivi tome da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista – lista Saveza studenata.

Oni traže da se izmene tri sporna člana Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament, sve sa ciljem da se omogući postojanje više lista i da se i neformalne grupe studenata mogu kandidovati.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu poslednji put su blokirani 21. maja, kada su se desili i incidenti i fizičko nasilje nad studentima iz STAV-a, koji su blokirali glasačke kutije, uz parolu „Jedna lista nije izbor“.

Potpredsednik Izborne komisije Aleksandar Gajić fizički je nasrnuo na studente iz STAV-a i tada je udario i predsednicu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanu Macak, koja se nakon toga onesvestila, zbog čega je pozvana i hitna pomoć.

Ivana Macak je prethodno udarila šamar studentkinji iz STAV-a Mili Pajić.

Studenti iz STAV-a su najavili da će podneti disciplinske prijave protiv Ivane Macak i Aleksandra Gajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari