Taksisti će od sada lakše dobijati dozvolu za rad, jer više neće morati da prilažu potvrdu o plaćenom porezu prilikom vađenja dozvole. To olakšanje u poslovanju donela im je odluka Ustavnog suda Srbije, koji je osporio odredbu odluke o taksi prevozu putnika u Novom Sadu, a koja se odnosi na izmirenje poreske obaveze preduzetnika, kao uslova za obavljanje te delatnosti.

Kako objašnjava predsednik Strukovnog udruženja taksi prevoznika „Sitans“ Milan Paunović, taksisti će i dalje morati da plaćaju porez, ali će redovno izmirenje te obaveze kontrolisati Poreska uprava.

– Ustavni sud je ukinuo jednu od nekoliko nezakonitih odredbi koje je prethodna gradska vlast unela u Odluku o auto-taksi prevozu putnika u Novom Sadu. Odredba je proglašena nezakonitom, jer je lokalna samouprava prekoračila ovlašćenja i njenim propisivanjem umešala se u uređivanje oblasti koja nije u nadležnosti grada nego Poreske uprave – kaže Paunović.

Paunović ističe da osporavanje te nezakonite odredbe neće mnogo uticati na taksiste koji su redovni u plaćanju poreza.

– Naše udruženje okuplja samo članove koji redovno izmiruju svoje obaveze, te odluka Ustavnog suda neće bitno uticati na naše poslovanje. Olakšaće posao samo taksistima koji nisu plaćali porez, jer će sad moći da dobiju dozvolu za rad. Ali neće moći dugo da rade jer će Poreska uprava od njih zahtevati uplatu duga – kaže Paunović.

Protekle nedelje formirana je radna grupa za praćenje i unapređenje stanja u taksi delatnosti Novog Sada. Na sastanku koji će biti održan sledeće nedelje razgovaraće o tome ko je odgovoran za donošenje nezakonite odredbe i ko će isplatiti štetu taksistima, koji nisu mogli da rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari