Novosadski Vodovod reagovao na navode da se u pijaćoj vodi nalaze nematode 1Foto: Shutterstock/William Edge

Povodom pisanja pojedinih medija, kao i objava na društvenim mrežama, JKP „Vodovod i kanalizacija“ odgovorno tvrdi da voda iz novosadskog vodovoda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, što znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize, navelo je za Danas ovo preduzeće.

Kako dodaju, pored njihove laboratorije, vodu svakodnevno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, dok se broj mesečnih uzoraka kreće od 530 do 570, a procentualna ispravnost iznosi blizu 99,5 odsto.

Ističu da su biološke analize, od početka godine do sada, bile ispravne, bez bioloških indikatora te se može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz vodovoda na teritoriji grada Novog Sada i okolnih naselja ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

„Napominjemo još i to da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uraditi i dodatna uzorkovanja i ispitivanja vode na svim kritičnim tačkama sistema. Takođe, zbog iznošenja neistina i uznemiravanja javnosti, pokrenuće se postupak pred nadležnim organima“, poručuju iz Vodovoda.

Podsetimo, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je juče ostavku direktora novosadskog Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vodovod i kanalizacija Uroša Lončara i hitnu sednicu Skupštine grada zbog pronađenih valjkastih crva „nematoda“ u vodi za piće, štetnih po zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari