U Narodnom pozorištu u Pirotu počele su pripreme komada Jovana Sterije Popovića „Kir Janja“, u režiji reditelja iz Beograda Boška Dimitrijevića, čime počinje nova sezona u ovom teatru.

Dimitrijeviću je ovo četvrta režija u pirotskom pozorištu. Prva je bila „Lari Tomson – tragedija jedne mladosti“ Dušana Kovačevića, druga Sofoklova „Antigona“, a treća „Pigmalion“ Džordža Bernarda Šoa.

– To je niz veoma ozbiljne i vredne dramske baštine. Tu sigurno spada i Sterija sa „Tvrdicom“. Podela uloga je izvršena. Biće to za sve nas, glumce i ostale saradnike, jedno dragoceno iskustvo kopati po tom komediografskom blagu Jovana Sterije Popovića, tražiti u njemu što je večno u njegovog karakterologiji i tražiti ono što je moderno i savremeno, otkrivajući negde ozbiljnije i sumornije konotacije njegovog veselog pozorja – kaže reditelj Boško Dimitrijević.

U predstavi Kir Janju tumači Zoran Živković, njegovu suprugu Jucu Aleksandra Stojanović, Katicu igra Tijana Petrović, Mišića notaroša tumači Milan Nakov, Kir Dimu Slobodan Aleksić, dok slugu Petra igra Aleksandar Radulović.

– Sa rediteljem Dimitrijevićem sarađivao sam u predstavama „Lari Tomson“, „Antigoni“ i „Pigmalionu“. Ovo je za mene još jedan novi izazov i verujem da će „Kir Janja“ dugo biti na repertoaru i da će se dopasti pirotskoj publici, ali i publici širom Srbije. Početak rada rada na ovoj predstavi to nagoveštava – kaže glumac Zoran Živković koji tumači ulogu Kir Janje.

Scenografiju radi Andrijana Lubina, kostime Danica Rakočević, za scenski govor je zadužena Andrijana Videnović, a za scenski pokret Vera Obradović.

– Treći put sarađujem sa ovim ansamblom. Prvi put sam radila scenski govor u „Antigoni“, a drugi put u „Pigmalionu“. Prvi put je bilo teško, drugi put malo lakše a sada se već potpuno razumemo – kaže Andijana Videnović.

– U skladu sa našim planom, novu sezonu uvek počinjemo klasičnim delom. Sa velikim ambicijama smo krenuli u pripremu „Kir Janje“ i angažovali dobru ekipu saradnika. Nadam se da će i ova predstava biti rado gledana – kaže direktor Pozorišta Gradimir Filipović, dodajući da se premijera očekuje sredinom oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari