NPS: Besplatni udžbenici za svu decu od Subotice do Kosovske Mitrovice 1Foto: Z. S. M.

 

I članovi Narodnog pokreta Srbije iz Kragujevca oglasili su se povodom pitanja besplatnih udžbenika za učenike svih škola.

Oni podsećaju, kao što je Danas već pisao, da će nakon beogradskih školaraca, i deca na teritoriji grada Niša dobiti besplatne udžbenike.

– Naime, pod pritiskom opozicije i javnosti u Nišu, gradska vlast odlučila je da i niški školarci dobiju besplatne udžbenike, ističu iz NPS Kragujevac.

Zbog toga, Narodni pokret Srbije u Kragujevcu postavlja pitanje gradonačelniku Dašiću i članu Gradskog veća za obrazovanje, Dušanu Aleksiću, zašto i dalje gradska vlast u našem gradu nije u stanju da obezbedi besplatne udžbenike za kragujevačke učenike.

– Nemamo ništa protiv, naravno, da deca iz Beograda i Niša imaju besplatne udžbenike, ali smatramo da bi ista pravila trebalo da važe za svu decu, kako našeg grada, tako i za decu od Subotice do Kosovske Mitrovice. Kako je osnovno obrazovanje obavezno po našim zakonima, u skladu sa tim i država je dužna da obezbedi za svu decu besplatne udžbenike, bez obzira na njihov materijalni status, navode oni u svom obraćanju javnosti i medijima.

Ovako, po njihovom mišljenju, izgleda da je obrazovanje mališana Kragujevca čelnicima grada manje važno, nego, recimo, plaćanje bezmalo 300 miliona dinara za „Zastavin servis” ili, primera radi, plaćanje 4.300 evra po jednoj sadnici javora, prilikom izgradnje novog trga.

– Dobro poznati „Dašićev cirkus” oko zgrade „Tržnice“ i milionska ulaganja u tu svrhu ne treba ni pominjati, jer izgleda da za neke stvari novca ima na pretek, a za neke novca nema nikad. Upravo se na ovom primeru možemo najbolje uveriti u poražavajući odnos prema obrazovanju gore pomenutih Dašića i Aleksića, kao i ostalih iz „bratije na vlasti” u našem gradu, zaključuju oni.

Po preuzimanju odgovornosti u upravljanju gradom i domaćinskim vođenjem finansija, NPS Kragujevac obećava da će obezbediti besplatne udžbenike za sve kragujevačke učenike.

– Kada ima novca za neke mnogo manje bitne stvari, onda se mora obezbediti novac i za naše mališane i njihovo školovanje, smatraju u Narodnom pokretu Srbije – Kragujevac.

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao, povodom pitnja besplatnih udžebnika za učenike osnovnih i srednjih škola do sada su reagovali odbori drugih opozcionih stranaka poput Stranke slobode i pravde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari