NS: Torlak gubi status Instituta 1

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak koji je poslednji put akreditovan 21.12.2012. godine ne ispunjava uslov da zadrži statut Instituta, saopštila je danas Nova stranka ocenjujući da je to posledica „nebrige i nestručnog naprednjačkog upravljanja“.

Institut Torlak nije obnovio akreditaciju koja traje četiri godine, pa se postavlja pitanje u kom statusu i kog naziva je sada. U saopštenju Nove stranke navodi se da je direktorka Instituta Torlak dr Vera Stoiljković, spec. fizikalne medicine, partijski postavljena u februaru 2013. godine za v.d. direktora, a zatim u julu iste godine na četvorogodišnji mandat. Na ponovno raspisanom konkursu, kandidovala se ponovo, dok je isključena mogućnost kandidovanja mnogih stručnjaka iz oblasti mikrobiologije, imunologije, biohemije, molekularne biologije i sl. na ovo rukovodeće mesto.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko izjavio je da Ministarstvo neće dozvoliti da Institut Torlak propadne i da se razmišlja o poboljšanju tehnologije kako bi se u Srbiji proizvodile neke od obaveznih vakcina. Nova stranka pokazala je otvorenu sumnju o mogućem na meštanju konkursa za mesto direktora ove institucije i pozvala na hitno oglašavanje odgovornih. U sapštenju je navela da je nakon urušavanja u prethodnom periodu, otpuštanja najstručnijih kadrova i nestručnog upravljanja, „popravljanje“ Instituta nemoguća misija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari