NS: Za probleme sa grejanjem u Boru odgovorna lokalna vlast 1Foto: JKP Toplana

Poslednjih dana daljinsko grejanje u Boru nestabilno. U Toplani kažu da je tome razlog tehnička neispravnost, izvinjavajući se korisnicima, dok Gradski odbor Narodne stranke u saopštenju kao najvećeg krivca za stanje u Toplani označava lokalnu vlast.

Zbog tehničkih problema u radu kotlova VК1 i VК2 u proizvodnom delu toplane, koji su inače 45 dana u neprekidnom režimu rada od 24 časa, došlo je do nestabilnog snabdevanja toplotne energije za grejanje, saopštili su jutros nadležni iz borske Toplane.

Objašnjavaju da je problem nastao na grejnim rešetkama kotlova i da  radnici toplane pokušavaju da ga reše u hodu i  u što kraćem roku stabilizuju grejanje u gradu.

-Nakon stabilizacije sistema toplana nastavlja sa uobičajnom dinamikom isporuke toplotne energije za grejanje, kaže se u saopštenju Toplane.

I pre dva dana je, usled tehničke neispravnosti, u proizvodnom delu toplane, jedan od dva kotla ispao iz režima rada, što je bio razlog lošeg grejanja tog jutra.

Borani priključeni na daljinsko grejanje negoduju i probleme prijavljuju Toplani, a dežurni telefoni dispečerskog centra koji inače radi od 7 do 23 časa su, kako kažu u Toplani “preopterećen i nije u mogućnosti da istovremeno primi veći broj poziva” te mole građane za malo strpljenja.

Problemi sa proizvodnjom i isporukom toplotne energije bili su povod da se saopštenjem oglasi Gradski odbor Narodne stranke.

-Priznanje da je toplana u velikim problemima i pored kredita, avansnog plaćanja uglja, subvencija od oko četiri miliona evra, dobili smo prekjuče kada je Boranima rečeno da je jedan kotao van funkcije i da je zato grejanje loše.  Lokalna vlast ćuti, iako je ona najveći krivac za stanje u JКP Toplana. Ćuti zbog partijskog mira  i zato što znaju da godinama nisu ništa učinili da se Toplana osposobi za kvalitetan rad. Preko deset miliona evra su dali na subvencije za ugalj dok su na kotlove, mrežu i podstanice zaboravili – navodi se u saopštenju koje je Danas dobio od Gradskog odbora Narodne stranke u Boru.

Pored ostalog, Narodna stranka u svom saopštenju kaže da je ugalj koji Toplana koristi “skup ugalj lošeg kvaliteta”  i da “takav ugalj jedva može da gori i proizvodi ogromnu količinu šljake” dok ideju da se postojeća Toplana ugasi i putem javno-privatnog partnerstva, izgradi,  toplana na sečku Narodna stranka naziva “ partijskim  Skadrom na Bojani“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari